Πείραμα που δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός (video)

Πείραμα που δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός (video)

Ιούλιος 31, 2020 10:28 ΜΜ
https://youtu.be/V3DO97QnaCU

Η πανδημία του κορονοϊού υποχρέωσε τις εταιρείες κρουαζιέρας, τα θέρετρα και τα καζίνο να σκεφτούν πως θα τροποποιήσουν ή θα αποσύρουν τις υπηρεσίες μπουφέ -και αυτά είναι καλά νέα.

Η NHK, ένας ιαπωνικός όμιλος μίντια, σε συνεργασία με επιδημιολόγους, έκανε πρόσφατα ένα πείραμα που δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί ο covid-19 και άλλοι ιοί να μεταδοθούν στον μπουφέ ενός κρουαζιερόπλοιου ή ενός εστιατορίου. Το δίκτυο ανέβασε ένα βίντεο από το πείραμα που έγινε viral.

Το πείραμα έγινε με την αναπαράσταση ενός μπουφέ σαν αυτούς που συνταντώνται συχνά στον ταξιδιωτικό κλάδο. Δέκα συμμετέχοντες κλήθηκαν να σερβιριστούν από ένα τραπέζι που περιείχε διάφορα ζεστά και κρύα πιάτα καθώς και επιλογές ποτών.

Αόρατο φθορίζον χρώμα -ορατό μόνο με black light- εφαρμόστηκε στην παλάμη ενός ατόμου. Αυτό το άτομο αντιπροσώπευε ένα "μολυσμένο" άτομο που είχε βήξει στο χέρι του. Το χρώμα αντιπροσώπευε τον ιό.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον μπουφέ ελεύθερα για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια το δωμάτιο σκοτείνιασε και άνοιξε το black light. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δουν τα φωτεινά αποτυπώματα που είχαν εξαπλωθεί μεταξύ των παρευρισκομένων, στο τραπέζι και αλλού.

Αφού το "μολυσμένο" άτομο άγγιξε διάφορα αντικείμενα -μεταξύ των οποίων ένα καπάκι που κάλυπτε ένα δοχείο ζεστού φαγητού, μια λαβίδα και τη λαβή μιας κανάτας- ο "ιός" μεταφέρθηκε από άλλους συμμετέχοντες σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, όπως ασημικά, πιάτα, γυαλικά, ρούχα και κινητά τηλέφωνα. Αρκετοί συμμετέχοντες είχαν φωτεινό χρώμα στα χέρια τους και τρεις είχαν χρώμα στα πρόσωπά τους.

Σε μια εναλλακτική έκδοση του πειράματος, οι επιστήμονες αναπαρέστησαν τον μπουφέ λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία από λοιμώξεις. Τα πιάτα χωρίστηκαν, οι λαβίδες αντικαθίσταντο συχνά και οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονταν να καθαρίζουν τα χέρια τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα. Σε αυτό το σενάριο, το χρώμα δεν συνδέθηκε με κανέναν από τους άλλους συμμετέχοντες.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Share this:
Tags:

-

-