«Περί προσωρινής διακοπής λειτουργίας και τήρησης περιβαλλοντικών όρων»

Γιώργος Κατσαμπέρης

«Περί προσωρινής διακοπής λειτουργίας και τήρησης περιβαλλοντικών όρων»

Μάρτιος 08, 2019 10:46 ΠΜ
«Περί προσωρινής διακοπής λειτουργίας και τήρησης περιβαλλοντικών όρων»

Η επιβληθείσα διακοπή της επιχείρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στο θέμα της λειτουργίας της FARGECO υπάρχει θέμα. Οι κάτοικοι κατ’ επανάληψη έχουν επισημάνει τα προβλήματα από τη λειτουργία της εν λόγω μονάδας και έχουν αναδείξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, όχι μόνο ότι η περιοχή πνίγεται από την έντονη δυσοσμία αλλά και το γεγονός ότι η εν λόγω μονάδα που λειτουργεί εκτός βιομηχανικής περιοχής, δημιουργεί αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα στην γύρω περιοχή και δεν θεωρείται καλός γείτονας, όσο εξαναγκάζει τους κατοίκους να διαμαρτύρονται από τα αποτελέσματα της λειτουργίας της. Η κίνηση λοιπόν αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και σίγουρα πιστώνεται τόσο στον Αντιπεριφερειάρχη που το υπέγραψε, δεχόμενος τις εισηγήσεις των υπηρεσιών, όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που στην τελευταία συνεδρίαση του για το θέμα αυτό αποφάσισε ρητά ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ή ΚΛΕΙΣΙΜΟ.

Επειδή όμως ομιλούμε για προσωρινή διακοπή και σίγουρα η εταιρεία θα επιδιώξει την επαναλειτουργία της, χρήσιμο είναι να επισημανθούν και από πλευράς μας κάποια θέματα τα οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν λήφθηκαν υπόψη των εμπλεκομένων.

Α] Στην αρχική λοιπόν αδειοδότηση της εταιρείας τον Μάιο του 2013 (ΑΔΑ ΒΕΝΜΟΡ1Φ-ΘΣΖ) η εταιρεία στη σελίδα 17, δεσμεύτηκε ότι όφειλε να τηρεί τις οριακές τιμές ατμοσφαιρικών εκπομπών και υγρών αποβλήτων για τη διαμόρφωση των οποίων έχουν ληφθεί υπόψη τα σχετικά δεδομένα που αναφέρονται στο εγχειρίδιο αναφοράς (BREF) της ΕΕ. «BEST AVAILABLE TECHNIQUES IN THE SLAUGHTERHOUSES AND ANIMAL BY- PRODUCTS INDUSTRIES». Στο εγχειρίδιο αυτό επιλύονται πολλά από τα θέματα τα οποία δημιουργούνται από τις οσμές που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, οι οποίες είναι επαρκώς ορισμένες και των οποίων τα όρια είναι συγκεκριμένα για την προστασία του περιβάλλοντος και το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι Η ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΌΡΙΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΔΕΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑ ΚΑΙ  Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΉΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΣΟΣΜΙΑ. Περιττό να αναφερθεί ότι ομιλούν για συνεχείς μετρήσεις και φυσικά για έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Έχουν λοιπόν σήμερα μετρηθεί αυτές οι εκπομπές; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ και αρμόδια για την επιβολή τους είναι η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ η οποία εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους εταιρειών μέσης οχλήσεως και μέχρι τη σήμερον δεν έχει προσδιορίσει τον τρόπο λήψεως αυτών των εκπομπών.

Β] Το 2015 που έγινε έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων για την προσθήκη βιολογικού καθαρισμού (ΑΔΑ 6ΟΖΜΟΡ1Φ-ΑΗΩ) ενώ έχουν παρέλθει 4 και πλέον έτη, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την λειτουργία Βιολογικού καθαρισμού της εταιρείας, αντιθέτως ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία για διαχείριση των υγρών αποβλήτων, των οποίων τα όρια αναφέρονται στο ανωτέρω BREF, και τα οποία απόβλητα όχι μόνο δεν ταιριάζουν στους κωδικούς ΕΚΑ με αυτούς που διαχειρίζεται η εν λόγω βιομηχανία αλλά αντιθέτως τίθενται τεράστιο ζήτημα πώς Βιολογικός ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ, αποδέχεται και επεξεργάζεται ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.

Γ] Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαφεύγει της αντίληψής μας ότι δεν είναι η μόνη εταιρεία που λειτουργεί εκεί, δεν πρέπει να διαφεύγει της αντίληψής μας ότι πολλές φορές με δικές μας μετρήσεις έχουμε ταυτοποιήσει την κατάσταση στο ρέμα του Βροντού με απόβλητα που ξεκινούν από υπόγειους κρυφούς αγωγούς και καταλήγουν στο ρέμα, δεν πρέπει να διαφύγει της αντίληψής μας ότι έχουμε πολλές φορές μιλήσει για την μεταφορά των υποπροϊόντων κρέατος σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με έντονη σήψη, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση στην περιοχή, δεν πρέπει να διαφεύγει της αντίληψής μας ότι όλα τα θέματα τα σχετικά με τη λειτουργία της εταιρείας τόσο εδώ όσο και στην Αθήνα, τα έχουμε αναδείξει και τα έχουμε αναφέρει αρμοδίως.

Συμπερασματικά λοιπόν, θα πρέπει κατά την άποψή μας οι εγκεκριμένοι ΠΟ να είναι όχι απλά ευχολόγια, αλλά να τηρηθούν επακριβώς διαφορετικά η λύση είναι μια Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

Και κάτι τελευταίο, η αναστολή της προσωρινής διακοπής λειτουργίας είναι στα δικαιώματα των υπευθύνων, ας αξιολογήσουν όλα τα ανωτέρα, ας δούνε την πραγματική βλάβη των 500 και πλέον κατοίκων και ας πάρουν θέση τελικώς αν είναι με την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙΜΗΜΑ ή ΟΧΙ.

Γεώργιος Κατσαμπέρης,

Πληρεξούσιος δικηγόρος κατοίκων Αγ. Θεοδώρων Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Share this:
Tags:

Η Εξάπλωση του Κορωνοϊού Live Map