Περικοπή κατά το ήμισυ στο δίκτυο Φυσικού Αερίου στον Πύργο

Αναζητούν χώρο για την δημιουργία θέσης προσωρινής αποθήκευσης και τροφοδοσίας

Περικοπή κατά το ήμισυ στο δίκτυο Φυσικού Αερίου στον Πύργο

Σεπτέμβριος 14, 2018 02:00 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Περικοπή κατά το ήμισυ στο δίκτυο Φυσικού Αερίου στον Πύργο
Την ανάγκη εύρεσης χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί θέση προσωρινής αποθήκευσης και τροφοδοσίας του δικτύου Φυσικού Αερίου που θα αναπτυχθεί στο Πύργο, επεσήμαναν οι μετέχοντες στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο μικρό συνεδριακό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Όπως υπογράμμισε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα αποτελεί μία στρατηγική επιλογή για την Περιφερειακή Αρχή, καθώς αποτελεί διαχρονικό αίτημα των παραγωγικών τάξεων και όχι μόνο, δεδομένου ότι θα  έχει πολλαπλά οφέλη στην περιφερειακή οικονομία. Με την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε Πάτρα Αγρίνιο και Πύργο, θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους,  αλλά και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους αστικούς ιστούς, να χρησιμοποιήσουν το Φυσικό Αέριο για τις οικιακές και επαγγελματικές τους ανάγκες, ενώ παράλληλα θα έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν με το Φυσικό Αέριο και αρκετά Δημόσια και Δημοτικά Κτήρια, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο και τις δικές τους αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στην κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στον Πύργο και στη σύνδεση των καταναλωτών σε αυτά. Στην πόλη του Πύργου  εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν μόλις 16 χλμ δικτύου διανομής Φυσικού Αερίου ενώ, ο αριθμός των συνδέσεων εκτιμάται στις  400. Ο αριθμός των ωφελουμένων από το έργο είναι πολλαπλάσιο αυτού των συνδέσεων, αφού εκτιμάται ότι το πλήθος των νοικοκυριών που θα συνδεθούν θα είναι περίπου 2,5 ανά σύνδεση για την κατηγορία των οικιακών καταναλωτών. Οι συγκεκριμένες συνδέσεις αφορούν την περίοδο μέχρι το 2023, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται πολλαπλάσιες συνδέσεις. Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι ήδη έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, η οποία στηρίζεται σε όλη την προεργασία που έχει γίνει με την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας, καθώς και την μελέτη βιωσιμότητας του εγχειρήματος, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί.
 
Περικοπή του έργου
Μόλις 16 χιλιόμετρα δικτύου διανομής Φυσικού Αερίου αντί για 30 όπως είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2018 προβλέπονται για την περιοχή του Πύργου σε πρώτη φάση, όπως επισημάνθηκε. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΤΕΕ / τμήμα Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, επεσήμανε ότι το μεγάλο «αγκάθι» που υπάρχει αυτή στιγμή έχει να κάνει με την χωροθέτηση. «Βρήκαμε πολλά εμπόδια καθώς στον βασικό δήμο δημιουργήθηκε πρόβλημα χωροθέτησης. Για να μην καεί το εγχείρημα αφού δεν είναι μόνο η Πάτρα η Δυτική Ελλάδα αναζητήσαμε άλλη μεθοδολογία προκειμένου το φυσικό αέριο να φτάσει στον Πύργο αλλά και στο Αγρίνιο. Αποφασίστηκε η μεθοδολογία σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ, τη ΔΕΔΑ και το υπουργείο καθώς παίζει ρόλο και ο ΔΕΣΠΑ. Αποφασίστηκε να γίνει στην Αγ. Τριάδα απέναντι από την Ρεβυθούσα μία μονάδα που θα γεμίζει φορτηγά και θα καλύπτει τα αποκεντρωμένα συστήματα τα οποία θα κατασκευαστούν σε περιοχές που δεν θα είναι δίπλα στον αγωγό, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανισονομία σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει μία περιοχή που είναι δίπλα στον αγωγό. Το φυσικό αέριο με την μεθοδολογία αυτή θα έρθει με φορτηγά. Το 2014 ξεκινήσαμε μία μελέτη βιωσιμότητας -σκοπιμότητας σαν ΤΕΕ με προγραμματική με την Περιφέρεια και την ΔΕΠΑ. Οι βαθμοημέρες του Πύργου, δηλαδή η μεσοσταθμική θερμοκρασία που υπάρχει σε σχέση με την θερμοκρασία ευεξίας (την επιθυμητή) δεν είχε μεγάλη διαφορά. Δεν ήμασταν δηλαδή σε μία κρύα περιοχή και να απαιτούνται μεγάλες ποσότητες θέρμανσης για τις κατοικίες. Αυτό δημιουργούσε ένα αρνητικό το οποίο ισοσκελίστηκε από το γεγονός ότι στην περιοχή του Πύργου υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν καταναλώσεις. Άρα υπήρξε η βούληση ότι όλη η Δυτική Ελλάδα θα πάρει φυσικό αέριο» σημείωσε ο Β. Αϊβαλής ενώ συμπλήρωσε «Το πρώτο δύσκολο κομμάτι, είναι να δημιουργηθούν κατάλληλες θέσεις προσωρινής αποθήκευσης και τροφοδοσίας του δικτύου. Θα είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο θα είναι σε συσκευές απαέρωσης για να έρχεται σε συμπιεσμένη μορφή και να γεμίζει το δίκτυο. Σαν Τεχνικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την ΔΕΔΑ και την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας πήραμε μία πρωτοβουλία παρόντος του γενικού γραμματέα. Σε συνεργασία με τους δήμους θα αναζητήσουμε τις πιθανές θέσεις χωροθέτησης και είναι δουλειά του δήμου, της Περιφέρειας και της ΔΕΔΑ καθώς θα πρέπει να αποφασίσουν που θα χωροθετηθούν οι δεξαμενές αυτές. Είμαστε σε κρίσιμη φάση και έχουμε ανάγκη την ενεργή συμμετοχή του δήμου στην όλη διαδικασία για να προχωρήσουμε όλοι το εγχείρημα έως το τέλος του 2022 όπου θα πρέπει  να έχουμε τα χιλιόμετρα και τις παροχές».
Από την πλευρά της διαχειριστικής αρχής η Άλκηστη Σταθοπούλου υπογράμμισε ότι η χωροθέτηση θα πρέπει να γίνει άμεσα «Η χρηματοδότηση έρχεται από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας που αναθεωρείται τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαθέτει τους πόρους για τους οποίους συζητάμε. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του επιχειρησιακού προγράμματος επιλέξαμε να περιλάβουμε το φυσικό αέριο καθώς στην διαβούλευση που έγινε από το 2012 έως το 2014 δεν ήταν στο όραμα της Περιφέρειας. Η κομισιόν θα το αποδεχτεί. Είμαστε στην φάση της διαβούλευσης για την έγκριση της αναθεώρησης. Εάν όλοι συνενώσουμε τις δυνάμεις μας θα μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το σημαντικό έργο το οποίο αφορά την Περιφέρεια. Είναι σημαντικό και για του ιδιώτες καταναλωτές αλλά και για τις βιομηχανίες- βιοτεχνίες. Θα πρέπει να τρέξουμε καθώς είμαστε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου και οι εντάξεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020 και το έργο θα πρέπει να έχει αποπληρωθεί έως το τέλος του 2023». 
 
Αναγκαία η επέκταση 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές της Ηλείας καθώς ήδη υπάρχει «διαρροή» επαγγελματιών προς την Πάτρα - ΒΙΠΕ ενώ συμπλήρωσε ότι στην Ηλεία φτάνει μόλις το 7% του συνολικού έργου. Μάλιστα όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο χώρος ο οποίος θα πρέπει να εντοπιστεί με την συνεργασία του Δήμου, την Περιφέρειας και του ΤΕΕ δυτικής Ελλάδας θα πρέπει να είναι πλησίον κεντρικού οδικού άξονα, να έχει συνολικά εμβαδό 4-8 στρέμματα ενώ εκεί θα εγκατασταθεί δεξαμενή συνολική χωρητικότητας 400 κυβικών. Όσο για το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουν στην διάθεση τους οι εμπλεκόμενοι φορείς για να προχωρήσουν στον εντοπισμό και την αδειοδότηση του χώρου αυτού είναι μερικές μόλις εβδομάδες. 
 Την ίδια στιγμή αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν από την «Πρώτη» κι έχουν να κάνουν με τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία έγινε το πλάνο ανάπτυξης δικτύου του φυσικού αερίου στη Δ.Ε. Πύργου  αλλά και με την εξόρυξη υδρογονανθράκων που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάκολο.
 
Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου