Περιβαλλοντική «βόμβα» στη Μυρσίνη

Στοιβαγμένα εκατοντάδες κιλά χρησιμοποιημένου πλαστικού θερμοκηπίων

Περιβαλλοντική «βόμβα» στη Μυρσίνη

Απρίλιος 15, 2019 07:11 ΠΜ
Περιβαλλοντική «βόμβα» στη Μυρσίνη

 

Σε περιβαλλοντική «βόμβα» τείνουν να εξελιχθούν εκατοντάδες κιλά πλαστικού που βρίσκονται στοιβαγμένα  στη Μυρσίνη, ύστερα από την χρησιμοποίησή τους σε θερμοκήπια της περιοχής.

Οι παραγωγοί πράττοντας ορθά έχουν μάθει πλέον να μην καίνε το χρησιμοποιημένο πλαστικό των θερμοκηπίων, ωστόσο οι εταιρίες ανακύκλωσης δείχνουν απροθυμία να συλλέξουν το υλικό, με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα.

Όπως τονίζει ο τοπικός σύμβουλος της Κοινότητας της Μυρσίνης κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος: «Οι  συγχωριανοί μου αγρότες δεν απαλλάσσονται από τα υπολείμματα των πλαστικών που χρησιμοποιούν στα θερμοκήπια με την καύση τους, όπως σε προηγούμενα χρόνια. Τώρα σε ποσοστό που πλησιάζει το 100% τα προορίζουν για ανακύκλωση. Τις προάλλες με το αγροτικό φορτηγάκι 4Χ4 του φίλου και συμπολίτη μας Αλέξη Βεσκούκη, επισκεφτήκαμε θερμοκήπια της περιοχής της Μυρσίνης και φωτογράφισα σωρούς από υπολείμματα πλαστικών, που προορίζονται για ανακύκλωση. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ενώ μεταξύ των αγροτών μας έχει πλέον παγιωθεί η αντίληψη ότι η καύση των πλαστικών πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία, το κράτος μας δεν διευκολύνει το όλο κύκλωμα της ανακύκλωσης. Για το λόγο αυτό υπάρχει απροθυμία της συλλογής και της προώθησης για ανακύκλωση. Δηλαδή οι μεταφορείς και το εργοστάσιο ανακύκλωσης δεν έχουν κίνητρα ικανά για να λειτουργήσουν. Ήδη έχω ετοιμάσει επιστολές , που θα αποστείλω σε βουλευτές του Νομού μας, σε Επιτροπές Περιβάλλοντος και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η γνώμη μου είναι πως από πράσινους πόρους πρέπει να επιδοτηθεί η όλη προσπάθεια για το καλό όλων μας».

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε πως μπορεί το χρησιμοποιημένο πλαστικό θερμοκηπίων να μη μπορεί να ανακυκλωθεί για να χρησιμοποιηθεί ξανά σε θερμοκήπιο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φύλλα οικοδομών φύλλα κάλυψης ζωοτροφών, πλαστικές γλάστρες και άλλα πλαστικά αντικείμενα.

 

Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019