Πλούσια και γεμάτη εμπειρίες εκπαιδευτικά η σχολική χρονιά

2ο Δημοτικό Σχολείο Βαρθολομιού

Πλούσια και γεμάτη εμπειρίες εκπαιδευτικά η σχολική χρονιά

Ιούλιος 11, 2019 05:00 ΜΜ
Πλούσια και γεμάτη εμπειρίες εκπαιδευτικά η σχολική χρονιά
Συμμετέχοντας στο Πανευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Erasmus+ και στo πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το 2o Δημοτικό Σχολείο Βαρθολομιού, ταξίδεψε για το τρέχον σχολικό έτος στην Ιταλία και τη Δανία. Ήδη, το σχολείο από το 2017 συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα «Competent Learning Process» μαζί με άλλα 7 σχολεία από Ιταλία, Λετονία, Ουγγαρία, Τουρκία, Βουλγαρία, Δανία και Φινλανδία.
Στην Ιταλία (Οκτώβρης 2018), οι συμμετέχοντες δάσκαλοι εκπαιδευτικοί (Καλημέρη Ουρανία – Δ/ντρια, Πουλής Τάσος – Συντονιστής και Πετρόπουλος Θεόδωρος), επισκέφτηκαν το αντίστοιχο σχολείο της Σύμπραξης της πόλης Pessaro. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες σχολικών μονάδων της πόλης, να παρακολουθήσουν συγκεκριμένη Ανοιχτή Θεματική για το «Φιλανδικό μοντέλο πρώτης εκπαίδευσης. Μπορούν τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά; Μάθηση με πράξη, εκπαίδευση στο Vilske» με εισηγητές από το σχολείο της Φινλανδίας (που συμμετέχει και ως διοργανωτής στο Πρόγραμμα), ενώ παράλληλα επισκέφτηκαν και μνημεία/αξιοθέατα της περιοχής. Τέλος, ο συντονιστής κος Πουλής, παρουσίασε την εισήγηση «Etwinning Project via Erasmus+» στην ομάδα εργασίας των αντιπροσώπων των συμμετεχόντων σχολείων.
Στα σχολεία που πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις (Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο της Santa Veneranda, Μουσική Σχολή Gioacchino Rossini, Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία Piradello, νηπιαγωγείο Villagrande, δημοτικό και Γυμνάσιο σχολείο στο Mombaroccio), έγινε παρουσίαση σύντομου video με θέμα «Το σχολείο μου, η πόλη μου, η χώρα μου», γεγονός που ενθουσίασε τους μικρούς Ιταλούς μαθητές αλλά και «διαφήμισε» την περιοχή μας, τα προϊόντα και τον πολιτισμό μας.
Στη Δανία (Μάιος 2019), οι ίδιοι εκπαιδευτικοί, μέσω του σχολείου υποδοχής (Thorning Skole της πόλης Kjellerup) επισκέφτηκαν το Κέντρο Εκπαίδευσης Lego στην πόλη Billund, όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικό σεμινάριο για τη χρήση της ρομποτικής στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα περιηγήθηκαν και στο Πάρκο Legoland. Στην πολυμελή ομάδα εργασίας παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό σύστημα της Δανίας, ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με Δανούς συναδέλφους τους αναφορικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών αλλά και γενικότερα να γίνει προσέγγιση και γνωριμία του τρόπου σκέψης και λειτουργίας των δύο χωρών και σε άλλα επίπεδα. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο της πόλης Kjellerup, το ιστορικό κέντρο της πόλης Silkeborg καθώς και το σχολικό συγκρότημα της πόλης (νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).
Η αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα γεμάτη με θετικές εμπειρίες που θα αξιοποιηθούν αναλόγως για την σωστή συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος το 2020.
 
Share this:
Tags:

-

-