Πολλές οι περιβαλλοντικές «πληγές» στο Νομό Ηλείας

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Πολλές οι περιβαλλοντικές «πληγές» στο Νομό Ηλείας

Ιούνιος 05, 2019 07:00 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Πολλές οι περιβαλλοντικές «πληγές» στο Νομό Ηλείας
Με  σωρεία προβλημάτων που παρατηρούνται και στην  περιοχή της Ηλείας, εορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα, δυστυχώς έχει προκαλέσει πολλές πληγές στη φύση και στο Νομό, που επίσης σε αρκετές περιπτώσεις οι κάτοικοι βιώνουν  τα ακραία καιρικά φαινόμενα,  τα οποία είναι αποτέλεσμα της διαρκούς ρύπανσης στον πλανήτη.
Σε τοπικό επίπεδο παρατηρείται  ανεξέλεγκτη μόλυνση σε σπάνια όσο και εντυπωσιακά οικοσυστήματα (Αλφειός, Καϊάφας, Μούτελη Πύργου, Κοτύχι, Πηνειός κ.α.), ενώ τεράστια ρύπανση έχει συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω της εγκληματικής εναπόθεσης απορριμμάτων σε διάφορα σημεία της Ηλείας.
Παράλληλα σε πολλούς χείμαρρους, ρυάκια και άλλα υδάτινα οικοσυστήματα ρίχνονται αστικά λύματα, που εν συνεχεία μεταφέρονται στα ποτάμια και καταλήγουν στη θάλασσα.
Το πάζλ  της καταστροφής στο περιβάλλον από το σύγχρονο άνθρωπο συμπληρώνουν οι πυρκαγιές ,  η λαθροϋλοτομία, οι παράνομες εκχερσώσεις, η λαθροθηρία κ.α.
 Να αναφερθεί ότι μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα αποτελεί η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που είναι και το θέμα του εορτασμού για το 2019.
Στα πλαίσια αυτά ο  ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Επιλέχθηκε από τη χώρα υποδοχής γι’ αυτό το χρόνο, την Κίνα, και το θέμα μας καλεί όλους να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε την ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγουμε και να σταματήσουμε τη συμβολή της στην παγκόσμια υπερθέρμανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.
protinews
 
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019