Πραγματικότητα η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων

Στην Ηλεία

Πραγματικότητα η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων

Φεβρουάριος 12, 2019 10:30 ΠΜ
Πραγματικότητα η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων
Στις αρχές Μαρτίου θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)
 
 
 
Σε τροχιά υλοποίησης θα βρεθεί από τις αρχές ερχόμενου μήνα η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο νομό Ηλείας, καθώς στις 4 Μαρτίου θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Η σύμβαση έλαβε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  στις 29 Ιανουαρίου ενώ μετέπειτα ακολούθησε συνεδρίαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του έργου, υπό τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος συντονισμός σε επίπεδο προετοιμασίας εγγράφων ώστε να είναι όλα έτοιμα για τις υπογραφές, οι οποίες -εκτός απροόπτου- θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019.
Το μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων, το δεύτερο που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, πέρασε και αυτό από πολλά κύματα και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάδοχος κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ (που πλέον έχει οριστικοποιηθεί) είχε ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης ήδη από το 2014.
Η νέα ΜΕΑ είναι χωροθετημένη στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22 εκατ. θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια και τα υπόλοιπα 17 εκατ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Η ΜΕΑ σχεδιάζεται να εξυπηρετεί αποκλειστικά το Νομό Ηλείας και θα έχει μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 80 χιλ. τόνων απορριμμάτων ετησίως. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, δηλαδή θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια για την πλήρη λειτουργία της νέας μονάδας ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία της για περίοδο 27 ετών.
Σχεδιάζεται επίσης η κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), πλησίον της νέας ΜΕΑ, το οποίο έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη την ανακύκλωση λόγω του υπέρογκου κόστους.
Το έργο αναμένεται να δώσει μία οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων στον Νομό, που βρίσκεται σε αδιέξοδο τα τελευταία 20 χρόνια. Κατά την φάση της κατασκευής αναμένεται να απασχοληθούν 200 άτομα ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 50 μόνιμες θέσεις εργασίας μετά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας.
Υπενθυμίζεται ότι μία από τις σημαντικές αλλαγές που προέκυψαν κατά την προσυμβατική περίοδο, ήταν η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 60 σε 45 χιλ. τόνους. Αν η κατασκευαστική φάση ξεκινήσει μέσα στο 2019, το εργοστάσιο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία περί τα μέσα του 2021.
 
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019