«Πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ

Αξιοποίηση από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

«Πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ

Απρίλιος 16, 2019 12:45 ΜΜ
«Πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ
*Παρεμβάσεις ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ απαιτούνται για την επαναλειτουργία του χώρου 
 
 
Προχωρά η διαδικασία της επανάχρηση του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου και την μετατροπή του σε πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης έπειτα από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να υποβάλει πρόταση ένταξης του σχεδίου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο συγκρότημα του πρώην Α.Σ.Ο απαιτούνται παρεμβάσεις ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Το συγκρότημα του Α.Σ.Ο είναι ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Οι προσπάθειες επανάχρησής του ξεκίνησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής, καθώς διερευνήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης. Από τον Φεβρουάριο του 2018 προστέθηκε η σύνδεση του χώρου με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και έκτοτε η υλοποίηση του σχεδιασμού μπήκε στην τελική της φάση με την δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος από την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής που αποδέχτηκε ομόφωνα το αίτημα της ΠΕ Ηλείας για την υποβολή του έργου «Επανάχρηση πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου ως πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης με την δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Παιδείας», προϋπολογισμού 12εκ€. 
«Η συνεργασία της Π.Ε. Ηλείας με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η προετοιμασία του φακέλου διεκδίκησης, οι αλλεπάλληλες επισκέψεις μας στα αρμόδια υπουργεία και το γραφείο του Πρωθυπουργού μας οδήγησαν στην εξαγγελία του έργου στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Φεβρουαρίου του 2018. 
Τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε επί ένα και πλέον χρόνο, η τελευταία επίσκεψη μας στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων επενδύσεων ΕΣΠΑ και η Τεχνική έκθεση που του παρέδωσα, άνοιξε το δρόμο της οριστικής λύσης. Η αξιοποίηση των κτιρίων του βιομηχανικού συγκροτήματος θα συνεισφέρει πολλαπλός στην κοινωνική, πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα της πόλης. Ο Πύργος που παρουσιάζει χρόνια έλλειψη ανάλογων χώρων μπορεί σε λίγο καιρό να αποκτήσει μία νέα κυψέλη πολιτισμού και αναψυχής για τους νέους του». 
 
Ο ΑΣΟ
Το συγκρότημα διαθέτει χώρους που μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και ιστορικότητα των υφιστάμενου κτιρίων, προκειμένου να στεγάσουν και να υποστηρίξουν ποικίλες καλλιτεχνικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εταιρικές παρουσιάσεις και συναντήσεις, φωτογραφίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις και διάφορα ψυχαγωγικά ή καλλιτεχνικά δρώμενα (events).
Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας θα περιλαμβάνει μία αίθουσα προβολής και πολλαπλών χρήσεων 600-800 ατόμων, δύο αίθουσες προβολής και πολλαπλών χρήσεων 100-120 ατόμων, μία αίθουσα εκθέσεων και άλλων χρήσεων, ένα studio κινηματογραφικών λήψεων high definition, studio animation και ηχοληψίας, σουίτες μοντάζ high definition, αίθουσες εργαστηρίων και συναντήσεων εργασίας, όπως επίσης χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης, εργαστήριο κατασκευής σκηνικών, κλπ.
Το Κέντρο θα έχει θα έχει δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα και θα δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αξιοποιώντας τις διαφορετικές περιόδους διακοπών των ευρωπαϊκών και άλλων σχολείων και θα δίνει την δυνατότητα σε μαθητές και νέους από όλη την Ευρώπη να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να εκφράζονται και να δημιουργούν χρησιμοποιώντας την ψηφιακή οπτικοακουστική τεχνολογία.
Έπειτα από την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, στην προσεχή συνεδρίασή του, θα κληθεί να εγκρίνει την οριστική υποβολή της πρότασης για την ένταξη του έργου στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να διαβιβασθεί στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
 
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019