«Προ των πυλών» η Αφρικανική πανώλη χοίρων στη χώρα μας!

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν κτηνίατροι στη χθεσινή σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας

«Προ των πυλών» η Αφρικανική πανώλη χοίρων στη χώρα μας!

Νοέμβριος 09, 2018 08:15 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Προ των πυλών» η Αφρικανική πανώλη χοίρων στη χώρα μας!

 Η ανάγκη προκειμένου να υπάρξει αφύπνιση  για τη νόσο της Αφρικανικής Πανώλης Χοίρων, που βρίσκεται «προ των πυλών»  στη χώρα μας, εκφράστηκε στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο μικρό συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι  αρμόδιοι  της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου  για την πιθανή εμφάνιση της νόσου και στην Ελλάδα, με ότι σημαίνει αυτό τόσο για τα χοιρινά (οικόσιτα και άγρια) όσο και για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Για το λόγο αυτό  έγινε ευρεία ενημέρωση στους παρευρισκόμενους δασάρχες Πύργου και Αμαλιάδας κ.κ. Παν. Λάττα και Διον. Θωμόπουλο αντίστοιχα, στον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου κ. Γιαν. Αντωνόπουλο, στον πρώην πρόεδρο του ίδιου Κ.Σ. κ. Άλκη Κωνσταντόπουλο, καθώς και σε επαγγελματίες χοιροτρόφους της Ηλείας.

Αρχικά η προϊσταμένη στο τμήμα Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας  Ηλείας κ. Σταυρούλα Αγγελοπούλου, προέβη σε ευρεία αναφορά γύρω από την πανώλη, τα μέτρα προστασίας, καθώς και τα συμπτώματα της νόσου.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι το νόσημα δεν έχει σχέση με τη δημόσια υγεία, νοσούν οι χοίροι, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η σημασία του νοσήματος αυτού αφορά το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων , γιατί η θνησιμότητα των ζώων είναι πάρα πολύ υψηλή και μπορεί να φτάσει 100%. Επιπλέον πλήττεται και το εμπόριο της διακίνησης των  ζώντων χοίρων , από τη στιγμή που γίνονται απαγορεύσεις με κανονισμούς και αποφάσεις της Ε.Ε. και επιπλέον έχουμε προβλήματα και απαγορεύσεις στη διακίνηση των ζωικών προϊόντων και τροφίμων. Ο ιός είναι πάρα πολύ μεταδοτικός από την μία εκτροφή στην άλλη, αντέχει πάρα πολύ στο περιβάλλον και οι αγριόχοιροι είναι η δεξαμενή του ιού, δηλαδή φιλοξενούν τον ιό που μπορεί να μεταδοθεί και στα οικόσιτα χοιρινά» ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου.

Εξάλλου, όπως τονίστηκε,  το πρόβλημα της μετάδοσης της νόσου είναι πιο μεγάλο μέσω των αγριόχοιρων, που μετακινούνται πολύ εύκολα από τη μια χώρα στην άλλη και γι’ αυτό είναι μεγάλη η σημασία να ενημερωθούν οι κυνηγοί για τα συμπτώματα του νοσήματος, καθώς  και για τα μέτρα βιοασφάλειας που θα πρέπει να τηρούν και όσοι ασχολούνται με τους αγριόχοιρους.

«Το νόσημα έχει μεγάλη διασπορά και δύσκολα μπορεί να το εκριζώσουμε όταν εμφανιστεί σε μία χώρα και δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε θεραπεία. Στόχος μας είναι να διαγνώσουμε έγκαιρα το νόσημα εάν εμφανιστεί στην Ελλάδα» εξήγησε η προϊσταμένη στο τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας.

Τα μέτρα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη για την πανώλη στους χοίρους, τα μέτρα βιοασφάλειας αφορούν κυρίως του κτηνοτρόφους , τους κυνηγούς και τα σφαγεία, τα οποία  αποτελούν  σημαντικό σημείο διασποράς, διότι από εκεί διακινούνται πάρα πολλά ζώα.

Αφορούν  επίσης μέτρα υγιεινής που πρέπει να παίρνουν οι κτηνοτρόφοι μέσα στις εγκαταστάσεις τους , να απολυμαίνουν τα οχήματα, να μην αγοράζουν ζώα αγνώστου προελεύσεως, να διατηρούν καλά τους χώρους ζωοτροφών και  να μην φέρνουν ημιάγρια χοιρινά, βάζοντάς τα μέσα στις εκτροφές.

Επιπλέον θα πρέπει να είναι καλά περιφραγμένοι χώροι και για τους κάτοικους που έχουν οικόσιτα χοιρινά, τα οποία σύμφωνα με την κ. Αγγελοπούλου,  στους χώρους που εποπτεύει πολλά ζώα είναι ανεξέλεγκτα και θα πρέπει να περιοριστούν, προκειμένου  να μην υπάρχει κίνδυνος εισόδου του ιού στην εκτροφή.

Ακόμα οι κυνηγοί θα πρέπει να μη δημιουργούν υπολείμματα στο χώρο όταν καθαρίζουν τα σπλάχνα από τα ζώα, με σκοπό να μη διασπείρεται ο ιός εάν υπάρχει.

Επίσης είναι ανάγκη  σε κάθε υποψία νοσήματος, εάν δηλαδή γίνουν αντιληπτοί  νεκροί αγριόχοιροι,  να ενημερώνεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία προκειμένου να προβεί  σε αναγκαίες δειγματοληψίες.

Τέλος αναφορικά με τα συμπτώματα, επισημάνθηκε ότι η Αφρικανική πανώλη είναι ένα αιμορραγικό νόσημα το οποίο  ξεκινάει με πολύ υψηλό πυρετό 41-42 βαθμούς και επίσης παρουσιάζει εμετό, αιμορραγική διάρροια και αιμορραγικό έκκριμα.  

Να αναφερθεί ότι τα περισσότερα ζώα ψοφάνε μετά από 10 ημέρες.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και και η Διευθύντρια της Γενικής Διερύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Χαρά Οικονόμου και η κτηνίατρος κ. Βασιλική Αγά.

 

Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου