«Προτεραιότητα στα έργα και στους πληγέντες από την κρίση»

Συνέντευξη στην «ΠΡΩΤΗ» του εκλεγέντα για 6η συνεχή φορά, δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

«Προτεραιότητα στα έργα και στους πληγέντες από την κρίση»

Αύγουστος 26, 2019 07:16 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Προτεραιότητα στα έργα και στους πληγέντες από την κρίση»

 Συνέντευξη στον Κώστα Αντωνόπουλο

 

Η εξέλιξη των έργων που έχουν ενταχτεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα και  καλύπτουν όλους τους τομείς του δήμου, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα  της νέας δημοτικής αρχής στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Διον. Μπαλιούκο, ο οποίος εξελέγη για 6η συνεχή φορά ως επικεφαλής της Δ.Α.!

Σε  συνέντευξή του στην «ΠΡΩΤΗ»,  ο  επανεκλεγείς δήμαρχος σε μια ιστορική όσο και δύσκολη γεωγραφικά  περιοχή, επισημαίνει ότι συγχρόνως μεγάλο βάρος  θα ριχτεί στην ενίσχυση των προνοιακών δομών το δήμου για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς και στην απασχόληση κυρίως των νέων, αλλά και ατόμων που στο τέλος του εργασιακού τους βίου βιώνουν την ανεργία.

Εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με το «μυστικό» των αλλεπάλληλων εκλογικών νικών του, ο κ. Μπαλιούκος  τονίζει «ο καλύτερος αυτοδιοικητικός θα είναι αυτός που αυτοαναιρείται υπέρ των απόψεων της κοινωνίας του», συμπληρώνοντας ότι μια δημοτική αρχή για να έχει πολλές θητείες θα πρέπει να είναι εργατική, να έχει σωστό σχεδιασμό, διαφάνεια στη διαχείριση, νοικοκύρεμα στα οικονομικά, εμπλοκή στο καθημερινό πρόγραμμα του πολίτη κ.α.

Ακόμα  ο επικεφαλής στο «τιμόνι» του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων,  αναφορικά με το αν επιθυμεί να φτάσει το …ρεκόρ του δημάρχου Νίκαιας-Αγίου Ι. Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη (σ.σ. έχει εκλεγεί 7 συνεχείς φορές!), υπογραμμίζει ότι αυτό δεν εξαρτάται από τον ίδιο γιατί ποτέ δεν κινείταιαπό φιλοδοξία και υπεροψία.

Τέλος κάνει ευρεία αναφορά στα πολλά και σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου στα 21 χρόνια που έχει θητεύσει ως δήμαρχος.

Η συνέντευξη

Ολόκληρη η συνέντευξη του επανεκλεγέντα δημάρχου  Ανδρίτσαινας-Κρεστένων (η ορκωμοσία της παράταξής του γίνεται σήμερα το βράδυ), έχει ως εξής:

ΕΡ: κ. Μπαλιούκο  το γεγονός ότι εκλεγήκατε για 6η συνεχή φορά δήμαρχος, τι σημαίνει αυτό για εσάς;

 

ΑΠ: Η κάθε επανεκλογή σε χαροποιεί γιατί αισθάνεσαι ότι η κοινωνία επιβραβεύει την προσπάθειά σου. Πολύ περισσότερο όταν αυτό έχει γίνει 6 φορές και μάλιστα σε όλες από την πρώτη Κυριακή ενώ  στην τελευταία για μόλις 20-30 ψήφους πήγα δεύτερη Κυριακή έχοντας κάνει καθολική ανανέωση του ψηφοδελτίου και αντιμετωπίζοντας τις πέντε θητείες μου.

     Αυτό είναι το μεγάλο δώρο που μου κάνει μια περιοχή που επιτέλους έχει βρει τον βηματισμό της, έχει δρομολογήσει πράγματα και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα αυτοδιοικητικά θέματα του         νομού και της περιφέρειά μας, αναγνωρίζοντας σε εμένα την προσπάθεια και την ειλικρινή και έντιμη στάση απέναντί της.

ΕΡ: Θεωρείται πολύ δύσκολο έως αδύνατο τα επόμενα χρόνια να υπάρξει κάτι ανάλογο στην περιοχή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων , αλλά και γενικότερα στην Ηλεία. Τελικά ποιο είναι το «μυστικό» για τις αλλεπάλληλες εκλογικές επιτυχίες σας;

 ΑΠ: Δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε και αδύνατον να υπάρξει Δημοτική Αρχή με πολλές θητείες.

     Αυτό είναι βέβαιο θα προκύψει στην Αρχή εκείνη η οποία είναι εργατική, έχει σωστό σχεδιασμό, έχει αποτέλεσμα, έχει δυνατότητα οργάνωσης του φορέα, έχει ικανότητα ωρίμανσης δράσεων και εκμετάλλευσης προγραμμάτων. Επίσης πρέπει να έχει διαφάνεια στη διαχείριση, νοικοκύρεμα στα οικονομικά, εμπλοκή στο καθημερινό πρόγραμμα του πολίτη και όχι δογματικές απόψεις και στάση στον καθημερινό διάλογο με τη κοινωνία του Δήμου.

     Ο καλύτερος αυτοδιοικητικός θα είναι αυτός που αυτοαναιρείται υπέρ των απόψεων της κοινωνίας του.  Και αυτή θα είναι η μελλοντική εξέλιξη του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Οι προσωπικότητες που τα «ξέρουν όλα» τείνουν να εκλείψουν και πλησιάζουμε στην κοινωνία του διαλόγου, της συλλογικής προσπάθειας και του συλλογικού αποτελέσματος.

Προτεραιότητα τα έργα

ΕΡ: Που θα εστιάσει  στη νέα δημοτική περίοδο, που βρίσκεται προ των πυλών, το έργο της η καινούργια δημοτική αρχή, δεδομένων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένας ημιορεινός δήμος;

ΑΠ:Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εξελιχθούν τα έργα που έχουμε τις εντάξεις τους από ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλο το Δήμο μας και καλύπτει όλες τις δράσεις.

        Πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση των προνοιακών δομών το Δήμου μας για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς και η απασχόληση, κυρίως των νέων μας, αλλά και ατόμων που στο τέλος του εργασιακού τους βίου βιώνουν την ανεργία.

        Ο πολιτισμός, η ανάδειξη των μνημείων μας και η αξιοποίηση όλου αυτού του σημαντικού αποθεματικού της περιοχής μας προσδιορίζει το όραμά μας.

        Κυρίως όμως ο Δήμος μας πρέπει να διαθέτει ωριμότητα σε όλες τις δράσεις, γιατί την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν οι διαχειριστικές αρχές. Αυτές θα κρίνουν πότε θα κλιθούν οι φορείς της Τ.Α να εκτελέσουν έργα πχ υδραυλικά, περιβαλλοντικά, οδοποιίας, αναπλάσεις, νέων τεχνολογιών, αθλητικά κοκ. Εκεί λοιπόν για να έχουμε παρουσία, θα πρέπει ο φορέας μας να έχει αδειοδοτήσεις, μελέτες, γενικά να διαθέτει ωριμότητα προκειμένου να συμμετέχει στο σκληρό ανταγωνισμό με άλλους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΕΡ: Ποιο  έργο  ή προσπάθεια  σας έχει ικανοποιήσει περισσότερο στη μακρά θητεία σας στην αυτοδιοίκηση;

 

ΑΠ: Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μια παρέμβαση από τόσες που έχουν εξελιχθεί στα 21 χρόνια, συνεχούς παραγωγής έργων.

 • Πήραμε την πρωτοβουλία και δώσαμε στους δημότες μας την παραλία που δεν είχαν.
 • Δώσαμε σε όλες τις κοινότητες που είχαν μεταφερθεί λόγω των σεισμών του 1965 την εσωτερική τους οδοποιία.
 • Δώσαμε στην περιοχή μας το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.
 • Δώσαμε Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
 • Δώσαμε λύση στην διαχείριση λυμάτων σε 7 Κοινότητες κατασκευάζοντας συστήματα επεξεργασίας λυμάτων.
 • Κατασκευάσαμε Βιολογικό νέας τεχνολογίας από τους λίγους στη Χώρα και που τώρα εκσυγχρονίζεται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα INTERREG δράση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή.
 • Δώσαμε ένα μεγάλο έργο οδοποιίας τόσο εντός των οικισμών όσο και στην αγροτική μας περιοχή σε όλες τις κοινότητες και τους οικισμούς του Δήμου μας.
 • Δώσαμε στη περιοχή μας δύο διυλιστήρια νερού ενισχυμένα με μονάδες αφαλάτωσης.
 • Αντικαταστήσαμε τον αμίαντο από τα δίκτυα ύδρευσης σε όλο το Δήμο μας ενώ τώρα εξελίσσεται το τελευταίο έργο μεγάλου προϋπολογισμού ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
 • Υδροδοτήσαμε πρόσφατα το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και είμαστε περήφανοι για αυτό.
 • Βελτιώσαμε την ποιότητα ζωή των κατοίκων προσφέροντας έργα αισθητικής αναβάθμισης σχεδόν σε όλους τους οικισμούς ενώ αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα μεγάλου προϋπολογισμού στο τομέα αυτό σε αρκετές κοινότητες.
 • Δώσαμε στους νέους μας σε όλα μας τα χωριά αθλητικές εγκαταστάσεις, μπάσκετ, βόλεϊ.
 • Δώσαμε στους νέους μας γήπεδα με χλοοτάπητα στο Καλλίκωμο, στα Μακρίσια, στο Πλουτοχώρι, στη Κρέστενα, γήπεδο 5χ5 στη Βρίνα ενώ στη κοινότητα Αμυγδαλιών κατασκευάζεται τώρα και παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατασκευή του αθλητικού κέντρου στο Κάτω Σαμικό.
 • Συμβάλαμε στην ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων αναλαμβάνοντας την κατασκευή βασικών υποδομών οδοποιίας πχ Σαμία, Σκιλλουντία, Αρχαίο Αίπυ κλπ.
 • Συμβάλαμε διεκδικώντας την αντιπλημμυρική θωράκιση στους ποταμούς του Δήμου, Σελλινούντα (ΟΕΚ), Καλυβάκια, Αλφειό ποταμό κοκ.

      Αυτές είναι ενδεικτικά κάποιες από τις πολλές δράσεις μας. Είναι όλες αγαπημένες μας γιατί προσπαθήσαμε το ίδιο για όλες και έχουν αγκαλιαστεί σήμερα από τους Δημότες μας.

 

«Η επιθυμία μου είναι

να είμαι χρήσιμος»

 

ΕΡ: Πρόσφατα είχατε συνάντηση με το δήμαρχο Νίκαιας-Αγίου Ι. Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος εκλέχτηκε για 7η  συνεχή φορά στο δήμο του! Εσείς επιθυμείτε να βάλετε «πλώρη» για κάτι ανάλογο την επόμενη τετραετία, δεδομένου ότι  κάτι τέτοιο εννοήθηκε και στη συνάντηση;

ΑΠ: Ο κύριος Ιωακειμίδης γράφει ιστορία στο χώρο μας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο απλό, εργάτη για την περιοχή του, αποτελεσματικό που έχει κερδίσει την αγάπη μιας μεγάλης περιοχής. Έχει μια πορεία που πολλοί θα ήθελαν να έχουν.

       Τώρα, αν εγώ θέλω να φθάσω το δικό του ρεκόρ, ειλικρινά αυτό δεν εξαρτάται από εμένα, γιατί ποτέ δεν κινούμαι από φιλοδοξία και υπεροψία. Σε αυτό μπορούν να απαντήσουν οι συνεργάτες μου, η οικογένειά μου αλλά, κυρίως και πάνω από όλα ο λαός του δήμου μας, αυτός με κατευθύνει τόσα πολλά χρόνια με το αλάνθαστο κριτήριό του, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, γιατί η δική μου επιθυμία είναι να είμαι χρήσιμος στην περιοχή μου από όποια θέση.

ΕΡ: Η οικογένειά σας όλα αυτά τα χρόνια πόσο έχει συμβάλλει σε αυτή την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία σας στα κοινά;

 

ΑΠ: Η οικογένειά μου ήταν απόλυτα υποστηρικτική σε αυτή την 20χρονη πορεία μου.

       Το κύριο βάρος το έχει η σύζυγός μου Σοφία αλλά και τα παιδιά μου ο Χρήστος και ο Σταύρος έχουν πολύ σημαντική συμβολή.

       Μου εξασφαλίζουν ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με το καλύτερο τρόπο, αφού εγώ απουσιάζω σχεδόν πάντα και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα και την ώθηση να είμαι όσο γίνεται πιο δημιουργικός και αποτελεσματικός στο Δήμο.

 

 

 

Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019