Προβλέπεται «βαρύς» χειμώνας!

Έντονο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και φέτος οι κάτοικοι της Ηλείας λόγω έλλειψης καυσόξυλων

Προβλέπεται «βαρύς» χειμώνας!

Οκτώβριος 18, 2019 02:00 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Προβλέπεται «βαρύς» χειμώνας!
Οι υπάρχουσες ποσότητες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 20% της ζήτησης…
 
«Τσουχτερός» από …κρύο  αναμένεται ο φετινός χειμώνας  στην Ηλεία,  καθώς οι ανάγκες  για θέρμανση  με καυσόξυλα είναι τεράστιες, ενώ οι διαθέσιμες ποσότητες πολύ μικρές!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δασάρχη Πύργου κ. Παν. Λάττα, υπολογίζεται ότι οι υπάρχουσες ποσότητες από επικίνδυνα, στρεβλά ή  δέντρα που έχουν υποστεί ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα (ανεμοριψίες), δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 20% της ζήτησης…
Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Νομού, οι οποίοι  στη μεγάλη πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν τα καυσόξυλα ως βασικό θερμαντικό μέσο, εξαιτίας και της υψηλής τιμής που εξακολουθεί να παρουσιάζει το πετρέλαιο θέρμανσης.
«Τη νέα χειμερινή περίοδο και στην προσπάθειά μας να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες, κυρίως ευπαθών κοινωνικών ομάδων για καυσόξυλα, φροντίζουμε δέντρα είτε είναι επικίνδυνα, είτε έχουν υποστεί ζημιά από ανεμοριψίες (λ.χ. στη Σπιάντζα), να δοθούν ατελώς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές» τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Λάττας.
Ωστόσο αυτή η έλλειψη καυσόξυλων, μετά και τις μεγάλες καταστροφές του 2007, συχνά  οδηγεί αρκετούς πολίτες  σε παράνομες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσουν καυσόξυλα για τι θέρμανσής τους.
 «Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους,  ότι χωρίς άδεια υλοτομίας απαγορεύεται οποιαδήποτε ενέργεια και οι ποινές τόσο οι ποινικές όσο και οι διοικητικές, είναι πολύ αυστηρές. Γι’ αυτό καλό είναι οι συνδημότες μας που έχουν ανάγκη και πιστεύουν ότι μπορούν να καλύψουν κάποιες ανάγκες με αυτό τον τρόπο, να έλθουν στην υπηρεσία και να κάνουν αίτηση, η οποία όμως θα είναι για ελάχιστα δέντρα που υπάρχουν» τόνισε ο δασάρχης Πύργου.
Έλεγχοι
Προς την κατεύθυνση της αποτροπής λαθροϋλοτομίας, η εν λόγω δασική υπηρεσία κάνει διαρκείς περιπολίες κυρίως σε δασικά οικοσυστήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ελλοχεύει ο κίνδυνος παράνομης υλοτομίας (π.χ. Φολόη, Λαμπεία).
«Οι ορεινές περιοχές που η θέρμανση είναι συνυφασμένη με το δάσος, κάποιες φορές κάτοικοι προβαίνουν σε παράνομες πράξεις. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραστικά οι παράνομες ενέργειες γιατί το νομοθετικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό και οι ποινές που υφίστανται  είναι πολύ αυστηρές και τους εξαντλούν οικονομικά. Πληρώνουν πέντε φορές την αξία του ξύλου, χάνουν τα μέσα που χρησιμοποίησαν (οχήματα, αλυσοπρίονα), συν το ποινικό που θα έχει επιπτώσεις» συνέχισε ο επικεφαλής του δασαρχείου Πύργου. 
Ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στα κατά τόπους δασαρχεία του Νομού, κυρίως για δέντρα που βρίσκονται στα αγροκτήματα των κατοίκων, με σκοπό και την πιστοποίηση ότι το ξύλο δεν προϊόν παράνομης υλοτομίας και από δημόσια δάση.
Εξάλλου με αφορμή και το πρόσφατο τραγικό συμβάν με την ηλικιωμένη στο δάσος του Κουνουπελίου, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι δασικές υπηρεσίες στην Ηλεία, είναι τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κοπής των δέντρων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή και στο θάνατο.
«Ένα θέμα πολύ σημαντικό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ότι δίνουμε μια άδεια για να κόψει ένας κάποιο δέντρο και μετά μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ή στον τραυματισμό του,  γιατί το να κόψεις ένα δέντρο δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, να πηγαίνει δηλαδή υπεύθυνος δασεργάτης ή  συνεταιρισμοί για ν’ αγοράζουν οι πολίτες  από τους εμπόρους και να είναι πιο σίγουροι» υπογράμμισε ο κ. Λάττας. 
 
Share this:
Tags:

-

-