Ψιθυριστά και...άλλα

Ψιθυριστά και...άλλα

Ιούλιος 20, 2016 10:00 ΠΜ
Ψιθυριστά και...άλλα

Μπράβο μου!

Τα εύσημα στον εαυτό του έδωσε δήμαρχος της Ηλεία επειδή κατάφερε να κατανοήσει, όπως ο ίδιος τόνισε, το πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Χωρικής Επένδυσης το οποίο θα αναπτυχθεί στον άξονα Κατάκολο –Πύργος- Αρχαία Ολυμπία. Βέβαια επειδή κρατάω μία μικρή επιφύλαξη για το τι έχει γίνει κατανοητό από το συγκεκριμένο «εργαλείο» εγώ θα περιμένω να δώσω τα εύσημα, μόλις ξεκινήσει η υλοποίηση των δράσεων.  

 

****

Σημειώσεις

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε όλες τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ηλεία ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κρατούσε τις δικές του σημειώσεις οι οποίες μάλιστα αποτελούνταν από λέξεις «κλειδιά» ή πολύ μικρές φράσεις. Μάλλον κάτι περισσότερο θα ξέρει από τους υπόλοιπους αιρετούς της Περιφέρειας που έδειχνε να «σφυρίζουν» αδιάφορα.

 

****

 

Τα εν οίκω

Μετά την υπογραφή της ΟΧΕ με τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας ακολούθησε ενδοπαραταξιακή σύσκεψη. Οι φωτογραφίες μπορεί να επιτράπηκαν για τους δημοσιογράφους αλλά η σύσκεψη έγινε «κεκλεισμένων των θυρών» καθώς κάποιοι μάλλον ακόμα πιστεύουν ότι τα εν οίκω μη εν δήμω. 

ΓΑΠ και ΣΥΡΙΖΑ

 

Δίωρη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε χθες ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου.

    Αν και μπροστά στις κάμερες οι κκ Τσίπρα και Παπανδρέου σχολίασαν τις εξελίξεις στην Τουρκία η κουβέντα που είχαν όταν έκλεισε η πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου ήταν ο διάλογος σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. 

   Ο ΓΑΠ δεν βλέπει μέλλον στο ΠΑΣΟΚ και αναζητά συμμαχίες
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως ο κ. Παπανδρέου βλέπει πως δεν έχει μέλλον σε περίπτωση συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ, γι αυτό και επέλεξε να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΚΙΣΗΣΟ που πιέζουν τον πρώην πρωθυπουργό να βρει κόμμα προκειμένου να μπορέσει να πολιτευτεί.

 

Έκθεση σοκ!

 

Την προστιθέμενη αξία και τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούν στις χώρες υποδοχής οι Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης (2008-2016) καταγράφει η Endeavor Greece, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις χώρες υποδοχής και εγχώριες έρευνες, η εκτιμώμενη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ).

Βάσει υπολογισμών την Endeavor, οι άνθρωποι αυτοί, κυρίως ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης, συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως Γερμανία και Αγγλία) και 9,1 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων 7,9 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και 1,2 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ. Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του brain drain έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους, σύμφωνα με την έρευνα της Endeavor.

Είναι ενδιαφέρον στοιχείο ότι το ποσό που έχει δαπανήσει το ελληνικό κράτος για την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ, επισημαίνεται στην ίδια έρευνα.

 Είπατε κάτι;

Τυχαίο; Δε νομίζω!

Είναι γνωστό πως ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, δεν είχε και δεν πρόκειται ποτέ να … μασήσει τα λόγια του. Έτσι είναι με αυτό τον τρόπο πορεύεται και το ίδιο έκανε και χθες. Όταν λοιπόν μιλούσε για την κλοπή των δυο σωσίβιων λέμβων από τις παραλίες Γλύφα και Αρκούδι ο δήμαρχος είπε πως δεν ήταν κάτι τυχαίο αλλά οργανωμένο!

 

Ίσως να έχουν καταγραφεί

Εξηγώντας αυτή του την θέση, ο κ Καστρινός είπε πως οι κλοπές έγιναν σε δυο  αναπτυσσόμενες παραλίες του δήμου Πηνειού. Όμως, όπως τόνισε, οι δράστες δεν γνώριζαν πως υπάρχουν κάμερες ασφαλείας σε εκείνα τα σημεία και ίσως! να έχει καταγραφεί το γεγονός. Ίσως είπε ο δήμαρχος. Ίσως…

 

«Δεν μας θέλει, δεν το θέλουμε»

Το δεύτερο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο κ Καστρινός ήταν η χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ Μπόλαρη, στο δήμο του. Ήρθε ο Υπουργός, είπε «και δεν μας ενημέρωσε. Εάν δεν μας θέλει αυτός τότε δεν το θέλουμε και εμείς». Καθαρότερα δεν γίνεται …

 

Και οι σπόντες

Έμαθα, είπε στη συνέχεια ο κ Καστρινός, πως τον κ Μπόλαρη, «υποδέχτηκαν αρκετοί εξ αυτών που προχθές του έστελναν εξώδικα». Μετά από αυτό, συνέχισε «μην παραξενευτείτε εάν δείτε τον Υπουργό με κουστούμι και μια ντομάτα στα χέρια και τους υπόλοιπους δίπλα του». Αυτά… 

 

*** Πριν από λίγο καιρό όταν είχε έρθει στην Ηλεία η Φώφη Γεννηματά, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρ. Βαλιανάτος της έδωσε υπόμνημα με τα προβλήματα των αγροτών. Ο ίδιος είχε πει ότι ανάλογο υπόμνημα έχει δώσει (ή στείλει)σε όλους τους Υπουργούς και Πρωθυπουργούς των πλοηγούμενων κυβερνήσεων. Και φυσικά δεν έγινε τίποτε…

 

*** Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, λοιπόν, μα τα προβλήματα των αγροτών μένουν και γιγαντώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  το θέμα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για το οποίο η «ΠΡΩΤΗ» έγραψε ένα σωρό σχόλια και ρεπορτάζ.  Ο αρμόδιος  υπουργός λέει τώρα  ότι οι θεσμοί είναι εκείνοι που βάζουν φρένο στις εκτός έδρας αποζημιώσεις των γεωπόνων εκτιμητών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού είναι αυτοχρηματοδοτούμενος από τις εισφορές των αγροτών.

 

*** Ο ωτακαουστής μαθαίνει ότι ο ΕΛΓΑ δεν είναι σε θέση να πληρώσει αποζημιώσεις αυτή τη στιγμή, καθώς έχει οφειλές περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ από περσινές ζημιές συν τις φετινές, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει εκτιμήσεις οι εκτιμητές. Το θέμα είναι  σοβαρό και αφορά την Ηλεία  αφού πολλά στρέμματα έχουν υποστεί ζημιές και δεκάδες χιλιάδες αγρότες περιμένουν τις εκτιμήσεις.

 

 ***Οι ευθύνες είναι τεράστιες, για όλο αυτό το μπάχαλο...Όχι μη βιαστείτε να πείτε ότι είναι και αυτό οργανωμένο σχέδιο των δανεστών. Απλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και κανένας μπούσουλας. Το πολιτικό μας σύστημα αδυνατεί να δώσει κατευθύνσεις και χειρίζεται σημαντικά θέματα που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, με τρόπο ερασιτεχνικό. 

Share this:
Tags:

-

-