«Σανίδα σωτηρίας» ο Νόμος Κατσέλη

Σε αναμονή βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες στην Ηλεία

«Σανίδα σωτηρίας» ο Νόμος Κατσέλη

Σεπτέμβριος 21, 2019 07:26 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Σανίδα σωτηρίας» ο Νόμος Κατσέλη

protinews

Τις  ελπίδες τους στο Νόμο Κατσέλη (3869/10), έχουν εναποθέσει χιλιάδες δανειολήπτες και στην Ηλεία, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή αλλά και αγωνία  για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία του Νομού. Ωστόσο γραφειοκρατικές κυρίως διαδικασίες, έχουν σαν συνέπεια να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση για την έκδοση των αποφάσεων, που φτάνει μέχρι και τον ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα διάθεσή της η «ΠΡΩΤΗ»,  μόνο  στην περιοχή του Πύργου οι υποθέσεις  για την υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη ξεπερνούν τις 1500, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι μόνο για το 30% περίπου έχει εκδοθεί σχετική απόφαση.

Από την άλλη πλευρά εξάλλου υπάρχουν αρκετές αιτήσεις υπαγωγής στο Νόμο που απορρίπτονται, επί το πλείστον με το αιτιολογικό του  δόλιου υπερδανεισμού του οφειλέτη, αλλά  σύμφωνα και με τους νομικούς εκπροσώπους των δανειοληπτών, το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτούντων παρουσιάζουν πραγματική αδυναμία ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Πολλοί δανειολήπτες εξάλλου που προέβησαν σε δάνεια για κατοικίες ή άλλες οικονομικές δραστηριότητες, πριν από την οικονομική κρίση ήταν συνεπείς  στις υποχρεώσεις   τους, ενώ στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν δραματικά γι’ αυτούς…

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι εργαζόμενοι  που έμειναν άνεργοι για σημαντικό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να κάνουν άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, που στην πορεία τις διέκοψαν εξαιτίας  της κακής οικονομικής κατάστασης στην αγορά.

Τα παραπάνω θα πρέπει λαμβάνονται σοβαρά υπόψη  κατά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία,  τα οποία να σημειωθεί είναι ανάγκη να ενισχυθούν σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στις υποχρεώσεις τους.

Ν’ αναφερθεί εξάλλου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΠΡΩΤΗ», πολύ μικρός είναι ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο νέο  πλαίσιο   προστασίας, το οποίο διαδέχτηκε το νόμο Κατσέλη, όπου για να μπορέσει ο οφειλέτης να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία και να ρυθμίσει την οφειλή του θα πρέπει να κάνει αίτηση στην ειδική πλατφόρμα στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Όλα τα δικαιολογητικά εισέρχονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και με αντικειμενικά κριτήρια αποφασίζεται η υπαγωγή ή όχι στο νέο θεσμικό πλαίσιο…

 

Δήλωση προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου

Ηλείας κ. Δημήτρη Δημητρουλόπουλου

«Κατά κανόνα στο Νόμο Κατσέλη οι αιτήσεις που απορρίπτονται έχουν πρόβλημα και  κυρίως αυτές που θεωρούνται ότι δόλια ο οφειλέτης υπερδανείστηκε. Όταν ο άλλος έχει πάρει δάνεια και πιστωτικές κάρτες με μεγάλα ποσά, αυτός ήταν βέβαιο ότι ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε  να πληρώσει. Συνήθως οι λόγοι της απόρριψης είναι αυτοί. Από την άλλη πλευρά υπάρχει σημαντική  καθυστέρηση , λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και του  μεγάλου αριθμού των αιτήσεων. Ο πολίτης  όμως όλο αυτό το διάστημα δεν μένει απροστάτευτος, έχει ήδη εκδοθεί  μια προσωρινή διαταγή που τον καλύπτει μέχρι να βγει η τελική απόφαση».  

Share this:
Tags:

-

-