Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

Τεράστια η ζημιά από τον καύσωνα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καλλιεργητών - *Σύμφωνα με στοιχεία η ζημιά από τον κ τααύσωνα ξεπερνά σε πολλές περιοχές το 60%

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

Μάιος 28, 2020 11:22 ΠΜ
Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

Σημαντικό πλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς επέφερε ο καύσωνας του Μαΐου. Οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ηλείας ξεπέρασαν ακόμα και τους 40ο C καταστρέφοντας την ανθοφορία των ελαιοδέντρων. Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς η ζημιά στις περισσότερες περιοχές ξεπερνά το 60%… ενώ σε κάποιες άλλες αγγίζει το 100%. Οι παραγωγοί ζητούν να υπάρξουν άμεσα αποζημιώσεις και καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να βρεθεί στην Ηλεία, για να δει από κοντά το μέγεθος της ζημιάς που έχει ήδη σημειωθεί.  Στη περιοχή του Λαμπετίου σε αρκετούς από τους ελαιώνες η ζημιά αγγίζει το 100%.

 

protinews

 

Κώστας Δρακόπουλος – ελαιοπαραγωγός, καλλιεργητής  

«Ζητάμε από την πολιτεία την ενεργοποίηση των ΠΣΕΑ για την μεγάλη καταστροφή που πάθαμε στις ελιές από τον καύσωνα, της προηγούμενης εβδομάδας καθώς οι θερμοκρασίες υπερβήκαν τους 40ο C. Τα άνθη κάηκαν και αυτό σημαίνει ότι δεν έδεσαν οι ελιές. Ενημερωθήκαμε ότι θα έρθει ο υπουργός Γεωργίας στον Πύργο και θέλουμε να ζητήσουμε από το χωράφι την ενεργοποίηση των ΠΣΕΑ. Η ζημιά έχει ξεπεράσει σε κάποια χωράφια το 70% ενώ σε κάποια άλλα είναι στο 100%. Την άλλη εβδομάδα και ίσως μετά από μία βροχή να μπορεί ακόμα και κάποιος που δεν έχει την εμπειρία να δει το μέγεθος της ζημιάς. Οι γεωπόνοι ωστόσο που έχουν την εμπειρία μπορούν να το δουν από τώρα.  Φέτος περιμέναμε υπερπαραγωγή λαδιού. Αυτό σημαίνει ότι πέρσι με την μείωση της τιμής ο Νομός Ηλείας έχασε 30.000. 000 € και φέτος με την καταστροφή της παραγωγής μπορεί να χάσει μέχρι και 250.000.000 €».

 

protinews

 

Γιάννης Παπαβασιλείου - εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Πύργου

Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει σαν συνεταιρισμός η ζημιά υπερβαίνει το 60%. Μιλάμε για την περιοχή του Λαμπετίου ενώ και στις υπόλοιπες περιοχές όπως στην Βαρβάσαινα αλλά και σε άλλα χωριά, στον Αγ. Γιώργη υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Ζητάμε από την πολιτεία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα μας.  Σαν αγρότες έχουμε χάσει την αγωνιστική μας δύναμη με αποτέλεσμα να μην ακουγόμαστε πουθενά. Υπάρχουν 1.000 παραγωγοί στο Λαμπέτι. Οι επαγγελματίες αγρότες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα… Οι τιμές και οι καιρικές συνθήκες είναι μεγάλο πρόβλημα. Πουλάγαμε 3,5 € το λάδι και σήμερα πουλιέται 2€. Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ούτε στις βασικές μας υποχρεώσεις».

 

protinews

 

Αθανάσιος Φουφόπουλος– ελαιοπαραγωγός

«Αυτή τη χρονιά ήταν αντίξοες οι καιρικές συνθήκες καθώς είχαμε μεγάλη εναλλαγή στις θερμοκρασίες. Κάναμε μάλιστα και ρεκόρ θερμοκρασίας από το 1917. Γνωρίζουν πολύ καλά οι γεωπόνοι και όσοι γνωρίζουν από καλλιέργειες ότι οι θερμοκρασίες αυτές πάνω στο δέσιμο, στην ανθοφορία, της ελιάς δημιουργούν μεγάλα προβλήματα. Ήδη η ζημιά είναι στα ποτιστικά πάνω από 50%  ενώ στα ξερικά είναι 100%.  Μετά από δάκο, και μια χρονιά  με χαμηλή παραγωγή, η φετινή ζημιά έρχεται να μας αποτελειώσει. Τα καλλιεργητικά έξοδα κάθε χρονιά είναι πολλά εάν αναλογιστεί κανείς ότι το χωράφι θα το καθαρίσουμε, θα το φρεζάρουμε, τις ελιές θα τις κλαδέψουμε. Είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε εισόδημα. Η πολιτεία και ο υπουργός που θα έρθει, θα πρέπει να το δει και να αλλάξει η νομοθεσία του ΕΛΓΑ καθώς δεν αποζημιώνει στην ανθοφορία. Κάθε χρόνο λέμε ότι θα πρέπει να αλλάξει και δεν έχει αλλάξει ακόμα. Θα μας ρίξουν στην διαδικασία των ΠΣΕΑ και εκεί θα αδικηθούν και κάποιοι καλλιεργητές, γιατί η διαδικασία αφορά κυρίως του κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μετά πάει ανάλογα με τον τζίρο που κάνει κάθε καλλιεργητής. Εδώ στην  Ηλεία έχουμε πολλούς που κάνουν ταυτόχρονα και άλλες δουλειές για να ζήσουν και έχουν και λιοστάσια. Η πολιτεία να φροντίσει να μην αδικείται κανείς και το λέω εγώ που είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία του ΕΛΓΑ. Θα πρέπει να αποζημιωθούμε. Εγώ χρωστάω στην εφορεία, τον ΟΓΑ δεν τον έχω πληρώσει. Θα πεθάνει η αγορά του Πύργου εάν η ελαιοπαραγωγή δεν πάει καλά για τρίτη χρονιά.   Ένα άλλο που θέλω να επισημάνω είναι ότι ενώ ανήκουμε στην Ε.Ε., μας βάζει η Γερμάνια, Γαλλία, Αγγλία να κάνουμε εμπάργκο στους Ρώσους που πουλάμε αγροτικά προϊόντα και ταυτόχρονα επιτρέπουν στους Ιταλούς να κάνουν εισαγωγή λαδιού από Τυνησία, ενώ υπάρχει υπερπαραγωγή στην Ισπανία και στην Ελλάδα».

 

 

Share this:
Tags:

-

-