Σε έξαρση η «ξεχασμένη» νόσος της ιλαράς

Η αναζωπύρωση της οφείλεται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα λέει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Σε έξαρση η «ξεχασμένη» νόσος της ιλαράς

Σεπτέμβριος 13, 2017 02:30 ΜΜ
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, γύρω από την έξαρση της «ξεχασμένης», για πολλά χρόνια, νόσου της ιλαράς που επανήλθε πιο επικίνδυνη από ποτέ.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, πίσω από την «επιστροφή» της ιλαράς «κρύβεται» ουσιαστικά το αντιεμβολιαστικό κίνημα, του οποίου «τα πλοκάμια έχουν φθάσει μέχρι και την Ελλάδα», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.  Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα είχε καταγραφεί μόλις ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία τριετία, αριθμός πολύ μικρός για να καταστεί σοβαρός.  Όμως όλα άλλαξαν το τελευταίο τετράμηνο και πιο συγκεκριμένα μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου 2017, όπου έχουν καταγραφεί ξαφνικά 100 ξεχωριστά περιστατικά κρούσματος ιλαράς. Πλέον ελλοχεύει ο φόβος επιπλέον εξάπλωσης της νόσου, με τον Π.Ι.Σ να προχωρά σε στοχευμένες ενέργειες προκειμένου να υποχωρήσει η επιρροή του αντιεμβολιαστικού κινήματος στη χώρα μας.
 
Η ανακοίνωση 
 
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Π.Ι.Σ «Οι συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τα πλοκάμια του οποίου έχουν φθάσει μέχρι την Ελλάδα, έκαναν την εμφάνισή τους. Η ιλαρά – μία ¨ξεχασμένη¨ νόσος για πολλά χρόνια η οποία είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες  λόγω επιπλοκών – φαίνεται ότι αναζωπυρώθηκε και στη χώρα μας.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζητεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον εμβολιασμό προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος. Η συνεργασία του ΠΙΣ προς αυτή την κατεύθυνση είναι δεδομένη. Παράλληλα, ο ΠΙΣ προγραμματίζει ενέργειες προκειμένου το αντιεμβολιαστικόκίνημα, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις και στην Ελλάδα,να υποχωρήσει».
 
Share this:
Tags:

2018 ΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ