Στα 19.000 μόρια εφέτος η βάση της Ιατρικής

Μεγάλη πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές

Στα 19.000 μόρια εφέτος η βάση της Ιατρικής

Ιούλιος 04, 2017 12:17 ΜΜ
Στα 19.000 μόρια εφέτος η βάση της Ιατρικής

Πάνω από 19.000 εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσει  φέτος η βάση της  Ιατρικής Αθήνας ενώ  οι περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου θα ακολουθήσουν  καθοδική πορεία, εξαιτίας των κακών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά.  Mεγάλη πτώση θα έχουν οι οικονομικές σχολές  ενώ  σημαντική άνοδος αναμένεται να καταγραφεί στα Παιδαγωγικά τμήματα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία που έδωσε  το μεσημέρι το Υπουργείο παιδείας, εκτιμάται ότι:
Στο 1ο πεδίο , ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών:  Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να κινηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, τόσο στις υψηλόβαθμες σχολές ( νομικές και ψυχολογίες) όσο  και στις μεσαίες βαθμολογικά σχολές ( φιλολογικά τμήματα).
Στο  2ο, πεδίο θετικών και τεχνολογικών επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές κ.λπ.):  Πτωτική αναμένεται η πορεία των βάσεων στις σχολές του πεδίου εξαιτίας  των χαμηλών βαθμολογιών στα μαθηματικά.
Στο  3ο, πεδίο, με τις σχολές υγείας:  Οι πιο χαμηλές από πέρσι  επιδόσεις στη Βιολογία Προσανατολισμού θα συγκρατήσουν  την ανοδική πίεση που προκαλεί η μείωση των θέσεων στις ιατρικές σχολές.  Ωστόσο η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να παραμείνει υψηλά . Στα παραϊατρικά ΤΕΙ οι  βάσεις θα εμφανίσουν καθοδική τροχιά .
Στο  4ο πεδίο , με τις  παιδαγωγικές σχολές:  Ανοδο των βάσεων δείχνουν τα στοιχεία μετά την περσινή  μεγάλη πτώση κάτω και από τα 10.000 μόρια(  Παιδαγωγικό Ρόδου - βάση  9.887 μόρια).
Στο  5ο πεδίο , σχολές οικονομίας - διοίκησης:  Η αποτυχία στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης  και η αύξηση του αριθμού όσων εξετάστηκαν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις σχολές του πεδίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στις εξετάσεις μετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα γενικά λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016.
Οι 104.929 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και τις σχολές του εμπορικού ναυτικού.

Μόνο το 4% από τις Θετικές Σπουδές αρίστευσε

Φέτος, το 4,39% των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αρίστευσε (βαθμοί 18-20), ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6,6%. Επιπλέον, στην πτώση των βάσεων του 2ου πεδίου, των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, συνηγορεί και το γεγονός ότι ήταν πολύ λιγότεροι οι άριστοι σε Φυσική και Χημεία: Το 25,56% των υποψηφίων είχε επίδοση 18-20 (27,88% πέρυσι) στη Φυσική και αντίστοιχα, στη Χημεία, το 23,92% (35,34% πέρυσι).

Όσον αφορά το τέταρτο πεδίο, των Επιστημών της Εκπαίδευσης, ο υπερδιπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων που έχει επιλέξει το συγκεκριμένο πεδίο, θα οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές. «Δεν είναι τόσο οι βαθμολογίες, όσο η αυξημένη ζήτηση στις σχολές αυτές, που θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων» τόνισε ο κ. Χατζητέγας, εκτιμώντας παράλληλα, ότι σε όλα τα περιφερειακά παιδαγωγικά τμήματα θα σημειωθεί αύξηση άνω των 1.000 μορίων.

Άνοδος των βάσεων σε ιατρικές και νομικές σχολές

Εξάλλου, στις ιατρικές σχολές αναμένονται αυξήσεις στις βάσεις. «Στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, με βεβαιότητα οι βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι πάνω από τα 19.000 μόρια, ενώ η βάση στην τελευταία ιατρική σχολή, της Αλεξανδρούπολης, θα είναι λίγο πιο πάνω από τα 18.700 μόρια» εκτίμησε ο κ. Χατζητέγας, ο οποίος πρόσθεσε ότι γενικά στις ιατρικές σχολές, θα παρατηρηθεί «οριακή αύξηση των βάσεων, ολίγων δεκάδων μονάδων, η οποία υπαγορεύεται και από τη σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων» σε αυτές.

Τέλος, οι επιδόσεις των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, φέτος, ήταν ελαφρώς καλύτερες στα Αρχαία και τα Λατινικά, ενώ κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι στην Ιστορία και τη Νεοελληνική Γλώσσα. «Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, θα δρομολογήσει οριακές αυξήσεις ολίγων δεκάδων μορίων στις περιζήτητες νομικές σχολές και στις σχολές Ψυχολογίας», υπογράμμισε ο κ. Χατζητέγας.

Μεγάλος πρωταγωνιστής των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων ήταν τα μεγάλα ποσοστά που σημειώθηκαν κάτω της βάσης στα περισσότερα μαθήματα, κάτι που προβληματίζει, καθώς κατά γενική ομολογία, τα θέματα σε γενικές γραμμές ήταν διαβαθμισμένα.

«Αποκαρδιωτικά τα ποσοστά κάτω της βάσης»

Στα περισσότερα μαθήματα, η μεγαλύτερη συχνότητα βαθμολογίας βρίσκεται μεταξύ 0 και 10, ενώ στην Ιστορία γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά προσανατολισμού (σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι αποκαρδιωτικά:

Το 90,3% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία και το 83,45% στα Μαθηματικά. Μάλιστα, σε απόλυτους αριθμούς, από τους συνολικά 4.393 που εξετάστηκαν στην Ιστορία πανελλαδικά, μόλις οι 438 πέρασαν τη βάση στην Ιστορία. Αντίστοιχα, από τους 20.425 που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά σε όλη την επικράτεια, μόλις 158 πήραν βαθμολογία άνω του 10.

Τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής είχαν επίσης υψηλό ποσοστό κάτω της βάσης, της τάξης του 68,8%, ενώ τα Μαθηματικά προσανατολισμού (θετικών σπουδών), 56,26%.

Μεγάλο ποσοστό βαθμολογίας από 0 έως 10 είχαν οι υποψήφιοι και στην Ιστορία προσανατολισμού (44,14%) και τη Βιολογία γενικής Παιδείας: (51,26%).

Αναλυτικά, τα ποσοστά κάτω της βάσης ανά μάθημα και ομάδα προσανατολισμού:

Η προθεσμία για το μηχανογραφικό δελτίο, λήγει την  Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017. Οι  υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο (ΜΔ). Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να υποβάλλει προσωρινά ή να οριστικοποιήσει το ΜΔ.
Για να μπουν οι υποψήφιοι στο σύστημα θα χρειαστούν  τον κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου και έναν κωδικό -τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας- για τον οποίο θα πρέπει να μεταβούν στο σχολείο, προκειμένου να τον δημιουργήσουν.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, σε μήνυμά του  μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναφέρει:
«Συγχαίρω προσωπικά όλους όσους συνέβαλαν στην φετινή εξεταστική διαδικασία και εύχομαι στα παιδιά που έδωσαν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη των στόχων τους να έχουν καλά αποτελέσματα και να επιλέξουν στη ζωή τους τούς προσφορότερους δρόμους για την κατάκτηση της γνώσης.
Το σύστημα λειτούργησε με άψογο και αδιάβλητο τρόπο και η διαδικασία της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Επόμενος στόχος μας είναι η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ειδικότερα φέτος που ενισχύουμε δύο ευαίσθητους τομείς της παιδείας, την ειδική αγωγή και τα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών. Είναι ένα στοίχημα του Υπουργείου Παιδείας για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά και θα το πετύχουμε γιατί όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στη γνώση.
Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δηλαδή εγκαίρως, θα έχει ολοκληρωθεί και νομοθετικά η αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, καθώς και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα ισχύσει για τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στην πρώτη Λυκείου».
Share this:
Tags:

-

-