Στέγαση στο χώρο κάθε παραγωγού

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Δ. Βίτσα οι συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανολάδα

Στέγαση στο χώρο κάθε παραγωγού

Ιούνιος 14, 2018 08:00 ΠΜ
Στέγαση στο χώρο κάθε παραγωγού

 

 

Για πρώτη φορά το θέμα της στέγασης των αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανολάδα φαίνεται να μπαίνει επιτέλους σε μια ορθολογική βάση, ύστερα από την χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο της Βάρδας, παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα.

Μπορεί η αιτία όλης αυτής της κινητοποίησης των υπουργών τις τελευταίες ημέρες να ήταν άσχημη, καθώς υπήρξε η πυρκαγιά στον πρόχειρο καταυλισμό την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο για πρώτη φορά χθες ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, τόσο από τον υπουργό, όσο και από φορείς, αλλά και (το σημαντικότερο) από παραγωγούς. Η καταγραφή των αναγκών σε εργατικά χέρια από κάθε παραγωγό, η πρόσληψη και ασφάλιση μόνο αυτών που έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και ύστερα η διευκόλυνση της διαδικασίας (ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση) για στέγαση των εργατών στον χώρο του κάθε παραγωγού είναι η πρόταση που κυριάρχησε, με τον κ. Βίτσα να δηλώνει πως «μέσα σε 15 ημέρες θα στείλω μια ολοκληρωμένη πρόταση που λύνει όλα αυτά τα ζητήματα και αν χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση θα την κάνουμε».

Στην χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο της Βάρδας τον υπουργό συνόδεψε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Μιλτιάδης Κλάπας. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσος Μυλωνόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Σωτήρης Παπασωτηρίου, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος κ. Κώστας Κυριακόπουλος , εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παραγωγοί και κάτοικοι της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι των αλλοδαπών εργατών γης.

Η επανέκδοση των αδειών εργασίας

Σε ότι αφορά την επανέκδοση των αδειών εργασίας όσων τις έχασαν στην πυρκαγιά, αυτές  αναμένεται να έχουν επανεκδοθεί, αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή και η αποστολή των στοιχείων μέσω των Πρεσβειών Πακιστάν και Μπαγκλαντές, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 15 ημερών. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Βίτσας, «συντονίσαμε τις υπηρεσίες μεταξύ τους, ώστε σε περίπου 15 ημέρες να έχουν επανεκδοθεί οι άδειες εργασίας, για αυτό και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει μπει σε προτεραιότητα».

Δ. Βίτσας: «Θεωρώ πολύ καλή τη σκέψη»

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όπως ήταν φυσικό τέθηκε τόσο το ζήτημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργατών γης, όσο και το ζήτημα της ασφάλισής τους. Στην πρόταση που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δηλαδή να τοποθετεί ο κάθε εργοδότης λυόμενα για την στέγαση των μεταναστών που απασχολεί, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «αυτή είναι μία σκέψη, την οποία θεωρώ πολύ καλή, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε ορισμένα προβλήματα, όπως τι σημαίνει αυτή η λύση για τις πολεοδομικές αρχές». Από την πλευρά του εγγυήθηκε ότι του υπουργείο είναι σε θέση να στείλει όσα Isobox χρειαστούν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα προβλήματα είναι για να ξεπερνιούνται και οι διαδικασίες για να λύνουμε ζητήματα». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στις δηλώσεις του ανέφερε επίσης: «Είμαστε σε καλή κατεύθυνση για το πως αυτοί οι άνθρωποι θα μένουν αξιοπρεπώς και το τρίτο είναι πως οι εργοδότες αυτών των ανθρώπων δηλαδή οι κάτοικοι της περιοχής, θα διευκολύνονται ώστε και αξιοπρεπή εργασία να τους παρέχουν και αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και να κερδίσουν από τα προγράμματα που προωθεί το ελληνικό κράτος.  Το πιο δύσκολο ζήτημα είναι όσοι δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Και μέσα από την συνάντηση μου ανατέθηκε να το λύσω εγώ. Υπάρχουν κάποιες δυνατότητες, αυτούς τους ανθρώπους να τους καταγράψουμε και να μπούμε σε μια διαδικασία νόμιμης παραμονής και εργασίας. Υπάρχουν δυνατότητες που θα τις εξετάσουμε, όπως να τους διευκολύνουμε να πάνε στις αρμόδιες υπηρεσίες, να έρθει μια κινητή μονάδα να τους καταγράψει. Να διευκολυνθούν και οι εργοδότες τους για τα θέματα που αντιμετωπίζουν με τους ανασφάλιστους και τα βαριά πρόστιμα. Υπάρχουν τρόποι να ασφαλιστούν και θα προτείνω να γίνουν σεμινάρια στους παραγωγούς – κάτι που θα προτείνω στο υπουργείο Εργασίας  και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης– ώστε με λίγα χρήματα να τους ασφαλίσουν και να κοιμούνται ήσυχοι.  Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και άλλες περιοχές με ανάλογα προβλήματα. Και αυτό είναι θέμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Εργασίας, να μη μπω σε τέτοια χωράφια, όμως υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Τώρα θα δούμε αν το μοντέλο είναι «Ηλεία» ή «Βέροια» όμως ένα πιλοτικό πρόγραμμα το χρειαζόμαστε άμεσα.

Για τη ΣΕΤΤΗΛ

Σε ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ» για τα όσα ακούγονται για πιθανή χρήση του στρατοπέδου της ΣΕΤΤΗΛ ως δομή φιλοξενίας προσφύγων ο κ. Βίτσας απάντησε ως εξής: «Εμείς κάναμε μια συζήτηση με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ. Παρουσιάσαμε την εικόνα όπως είναι σε όλη την Ελλάδα. Τους είπαμε και τον προγραμματισμό του υπουργείου. Πρέπει να ξέρετε ότι ο στόχος μας είναι να υπάρξει μια συνεργασία του υπουργείου με την αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η γενική αρχή. Στο δικό μου τουλάχιστον το γραφείο και στο δικό μου τον προγραμματισμό δημιουργία δομής τέτοιου τύπου -για τους αιτούντες άσυλο- στη ΣΕΤΤΗΛ δεν υπάρχει».

Απ. Κατσιφάρας: «Στοιχειώδεις υποδομές για να μένουν οι αλλοδαποί εργάτες»

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε στις δηλώσεις του: «Θεωρούμε ότι δύο θέματα χρειάζονται άμεση λύση. Το ένα είναι η κατοικία. Στοιχειώδεις υποδομές για να μένουν οι αλλοδαποί εργάτες, για να έχουν τα άκρως απαραίτητα της δημόσιας υγείας. Νερό και μια ποιότητα ζωής, κατοικία, νερό, δημόσια υγεία. Το δεύτερο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με την άδεια παραμονής. Δεν μπορεί εδώ και τόσα χρόνια να κουβαλάμε αυτή την εκκρεμότητα. Πρέπει η ελληνική πολιτεία να δώσει άμεσες απαντήσεις. Θεωρώ ότι σήμερα ήταν μια καλή συνάντηση με τον υπουργό. Μένει το επόμενο βήμα σε δέκα με 15 ημέρες που θα είναι ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο με πρωτοβουλία της κ. Αχτσιόγλου και θα συμμετέχουν και συναρμόδια υπουργεία. Δεν πρέπει να κρατάμε άλλο αυτές τις εκκρεμότητες, πρέπει να δοθούν λύσεις που θα ανταποκρίνονται και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των μεταναστών και της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας και της δημόσιας υγείας».

Ν. Μοράντ: «Επιτέλους κινήθηκαν όλα τα υπουργεία»

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας κ. Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε ευχαριστημένος επειδή επιτέλους κινήθηκαν όλα τα υπουργεία μετά το τελευταίο συμβάν στη Νέα Μανολάδα, ώστε να δοθεί μια οριστική λύση στο θέμα της στέγασης των αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανολάδα. «Δε μπορεί όλα να φορτώνονται στον Δήμο. Ο Δήμος δεν έφερε κανένα για δουλειά, δεν έχει τάξει σε κανέναν πως θα του βρει δωρεάν στέγη. Το κράτος που μπορεί να βγάλει χαρτιά για να ξέρει ο κάθε εργάτης γης που δουλεύει και να μπορούν να τον ελέγχουν, είναι καλό και για αυτούς και για τους εργοδότες, αλλά και για το κράτος γιατί θα έχει από εκεί νόμιμα έσοδα. Σήμερα ο υπουργός άκουσε αυτά που προτείνουμε εδώ και πολύ καιρό, η λύση είναι μία: κάθε εργοδότης στον τόπο παραγωγής να έχει τη δυνατότητα με απλές διαδικασίες από το κράτος, να δημιουργήσει χώρους διαμονής δίπλα. Δεν μιλάμε για καταυλισμό, μιλάμε για 20-30 άτομα. Στον χώρο των παραγωγών, υπάρχει νερό, υπάρχει ρεύμα, υπάρχουν τα απαραίτητα. Με αυτή τη λύση τελειώνει άμεσα το θέμα. Για τους όποιους άλλους παράνομους καταυλισμούς στη Νέα Μανολάδα, θα πρέπει να κινηθεί το κράτος και να μην αφήσει να γίνονται αυτοί οι καταυλισμοί. Άρα αυτός που έρχεται εδώ για δουλειά, θα μένει εκεί που δουλεύει. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχουν ούτε τόποι συγκέντρωσης, ούτε γκέτο. Η Νέα Μανολάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή 1.500-2.000 άτομα για εργασία; Θα έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί να δηλώσουν πόσους εργάτες θέλουν και να τους παρέχουν μια σωστή διαμονή. Ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα, αρμοδιότητα έχουν τρία υπουργεία και αυτή τη στιγμή κινούνται όλοι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε να γίνει πράξη», επεσήμανε στις δηλώσεις του.

 

Επίσκεψη στο LMVILLAGE στη Μυρσίνη

«Ένας χώρος πραγματικά υψηλής ποιότητας»

Στη συνέχεια ο κ. Βίτσας επισκέφθηκε στο LM VILLAGE στη Μυρσίνη, μία από τις αρτιότερες δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, κάτι που παραδέχθηκε και στις δηλώσεις του. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ και αυτό τον χώρο φιλοξενίας, ο οποίος δεν είναι και πολύ… γνωστός, ίσως γιατί είναι πολύ καλός! Εδώ έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο πραγματικά υψηλής ποιότητας», ανέφερε.

Ο υπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, όπου διαμένουν περισσότεροι 242 Σύροι πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά και επεσήμανε πως «τώρα πρέπει να περάσουμε σε ένα νέο επίπεδο και αυτό το νέο επίπεδο έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρέπει να μπούμε σε διαδικασίες, ώστε οι πρόσφυγες να μάθουν ελληνικά, αλλά και να υπάρχει ένας μόνιμος διερμηνέας, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο κέντρο φιλοξενίας, οι πρόσφυγες ζήτησαν από τον Δημήτρη Βίτσα να μεταφερθούν τα χαρτιά τους από την Αθήνα στην Πάτρα, ώστε να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που απαιτούνται. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τους υποσχέθηκε, όπως είπε, ότι αυτό θα γίνει σε περίπου μία εβδομάδα. Καταλήγοντας ο κ. Βίτσας είπε ότι «οι πρόσφυγες βρίσκονται σε έναν ασφαλή χώρο και αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη σημασία να δείξουμε ποια είναι η ελληνική ψυχή και ποια είναι η ελληνική καρδιά».

Γ. Αγγελόπουλος: «Είμαι πολύ υπερήφανος»

Ο υπεύθυνος του LM VILLAGE κ. Γιώργος Αγγελόπουλος ανέφερε στις δικές του δηλώσεις: «Σήμερα φιλοξενούνται 242 άτομα, με τη λειτουργία του Κέντρου να έχει ξεκινήσει από τις 30/3/2016, πάνω από δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας θεωρώ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους διαμένοντες. Είχαμε την τιμή να μας επισκεφθεί ο κ. υπουργός με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, τους ξεναγήσαμε στους χώρους του Κέντρου. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό που παρουσιάζουμε ως Κέντρο Φιλοξενίας. Η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει από την πρώτη μέρα λειτουργίας και γι αυτό τον λόγο θεωρούμαστε ένα από τα καλύτερα Κέντρα Φιλοξενίας της χώρας. Ο χρόνος διαμονής στο Κέντρο μέχρι να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν οι μετανάστες είναι από 6 έως 18 μήνες. Μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί γύρω στα 1.500 άτομα στο LM και γύρω στους 700 έχουν μετακινηθεί στις χώρες που θέλουν».

 

Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου