Στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας την 1η Απριλίου

Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019»

Στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας την 1η Απριλίου

Μάρτιος 14, 2019 02:30 ΜΜ
Στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας την 1η Απριλίου
Χωρίς το κυριότερο χαρακτηριστικό τους, που αποτελεί βασικό στοιχείο διάκρισης από μαχητικά προηγούμενων γενεών, τη χαμηλή παρατηρησιμότητα θα συμμετάσχουν τα μαχητικά F-35A Lightning II της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare) στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» που η διεξαγωγή της θα αρχίσει την 1η Απριλίου 2019.
Συγκεκριμένα, τα έξι (με βάση τις μέχρι στιγμή πληροφορίες) ιταλικά μαχητικά θα φέρουν ανακλαστήρες ραντάρ (radar reflectors) τύπου Luneburg, που αυξάνουν τη ραδιοδιατομή (RCS: Radar Cross Section) όχι μόνο κατά τη μετάβαση από και προς την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην άσκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η εγκατάσταση ανακλαστήρων ραντάρ αποτελεί επιταγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ και είναι αυτονόητο ότι σκοπό έχει να διαφυλάξει τις επιδόσεις του μαχητικού σε διαμόρφωση χαμηλής παρατηρησιμότητας.
Στη συνημμένη φωτογραφία, που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη διαδικτυακή πύλη «The Aviationist», επισημαίνονται δύο ανακλαστήρες ραντάρ στο δεξιό πλευρό ενός F-35A (ακόμη δύο έχουν εγκατασταθεί στο αριστερό πλευρό του μαχητικού).
Υπενθυμίζεται, ότι η ραδιοδιατομή, το ίχνος στο υπέρυθρο φάσμα, και οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές αποτελούν τις τρεις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν την παρατηρησιμότητα του αεροσκάφους, δηλαδή την πιθανότητα εντοπισμού από τον αντίπαλο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται ότι στην απόφαση εγκατάστασης ανακλαστήρων ραντάρ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να συνέτεινε ότι τα μαχητικά κατά τη συμμετοχή τους στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» θα βρίσκονται εντός του βεληνεκούς ραντάρ ή άλλων μέσων συλλογής πληροφοριών δυνάμεων εχθρικών προς τις ΗΠΑ. Φυσικά η εγκατάσταση των ανακλαστήρων ραντάρ δεν απομειώνει τη σημασία της συμμετοχής του F-35A στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019». Θα αποτελέσει δε μία πρώτης τάξης ευκαιρία για την εξοικείωση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας με το μαχητικό.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Aeronautica Militare επιχειρεί έξι μαχητικά F-35A Lightning II που ανήκουν στη δύναμη της 13ης Μοίρας (13º Gruppo) της 32ης Πτέρυγας (32ο Stormo) “Cap. Pil. Armando Boetto”, που εδρεύει στην αεροπορική βάση Amendola, στην επαρχία της Foggia, στην κεντρική Ιταλία.
 
Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου