Στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή

Νοέμβριος 08, 2019 06:00 ΜΜ
Στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους. 
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio θα υποδεχθούν και φέτος το πιο απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους. Η Ηλεία, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Αθήνα και άλλες πόλεις θα γίνουν η φιλόξενη «μήτρα» που θα αναδείξει μερικά από τα πιο δημιουργικά κύτταρα του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου από ολόκληρο τον κόσμο.
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 19ηCameraZizanio θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο και την Αμαλιάδα από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2019. Τιμώμενο πρόσωπο του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ο Κώστας Φέρρης, σκηνοθέτης με τρία διεθνή και περισσότερα από τριάντα εθνικά βραβεία για τις ταινίες του, γνωστός επίσης δάσκαλος του κινηματογράφου με πλούσιο θεωρητικό έργο, καθώς και παραγωγός μουσικών έργων. Η επίσημη τελετή έναρξηςθα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/11, στις 8.30 μ.μ., στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, την καρδιά του Φεστιβάλ. Στην διάρκεια της τελετής θα προβληθεί η πρώτη ταινία του τιμώμενου σκηνοθέτη “Τα ματόκλαδά σου λάμπουν”, καθώς και η “Ασύμμετρη απειλή”, του Αντώνη Ντούσια, ταινία που βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Δράμας (2019).
 
Παράλληλες προβολές και εκδηλώσεις θα γίνουν σε πολλές πόλεις του νομού Ηλείας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Αθήνα και αλλού από 23 Νοεμβρίου μέχρι 20 Δεκεμβρίου: Aμαλιάδα, Ζάκυνθο, Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά.
 
Το υπουργείο Παιδείας ενθαρρύνει με έγγραφό του προς όλα τα σχολεία της χώρας την συμμετοχή των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Πύργο και την Αμαλιάδα.
 
 
22ο Φεστιβάλ Ολυμπίας
Ταινίες
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 22ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 85 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, προερχόμενες από 59 χώρες. Το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ (KIDS & DOCS) αποτελεί αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έχει έδρα την Αμαλιάδα.
Οι ταινίες θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύουν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη. Εξυπακούεται ότι αποκλείονται ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ.
 
19ηCameraZizanio
 
Ταινίες
Παράλληλα με το 22ο Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται η 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας CameraZizanio, η οποία προβάλλει κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών. Οι ταινίες συμμετέχουν σε τρία διαγωνιστικά τμήματα (Ελληνικό, Ευρωπαϊκό, Διεθνές) και σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες (έως 12 ετών, 13 - 16 και 17 - 20). 
Φέτος υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.000 ταινίες, δείγμα της αποδοχής που έχει η CameraZizanio διεθνώς, από τις οποίες τελικά θα παρουσιαστούν περίπου 130 ελληνικές, 120 ευρωπαϊκές και 30 από χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας.
 
SCREENINGROOMFORPROFESSIONALS
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Πύργου ειδική αίθουσα προβολών Παιδικών και Νεανικών Ταινιών, Μυθοπλασίας, Ντοκιμαντέρ και Animation για τους διαπιστευμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου.
 
Share this:
Tags:

-

-