Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για τις καταστροφές

Φλέγοντα ζητήματα τέθηκαν χθες από εκπροσώπους αγροτών στην Ηλεία, στον πρόεδρο του Οργανισμού

Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για τις καταστροφές

Ιανουάριος 11, 2020 10:45 ΠΜ
Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για τις καταστροφές
Κυριάρχησαν οι ζημιές σε τομάτα, καρπούζια, πατάτες, καθώς και οι πληρωμές μέσω ΠΣΕΑ
 
Φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της Ηλείας και επί το πλείστον έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις για καταστροφές στις καλλιέργειες, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της σύσκεψης που έγινε υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο και τη συμμετοχή  εμπλεκόμενων αγροτικών φορέων.
Ειδικότερα στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Θεοδ. Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος, το μέλος του Δ.Σ. της ίδιας οργάνωσης κ. Στ. Νικολόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών τομάτας Γαστούνης κ. Μανώλης Δεληγιάννης.
Αναλυτικότερα ευρεία αναφορά έγινε στο θέμα της αποζημίωσης της βιομηχανικής τομάτας, μετά  τις ζημιές από τις παρατεταμένες ζέστες που σημειώθηκαν  το περασμένο καλοκαίρι,  τη στιγμή που η θερμοκρασία  δεν είχε περάσει επίσημα τους 40 βαθμούς…
Επίσης  εξετάστηκε και το σημαντικό ζήτημα των διαφορετικών αποζημιώσεων των καρπουζοπαραγωγών, οι οποίοι έλαβαν άλλη  αποζημίωση για τις ζημιές από το χαλάζι, σε σχέση με τις καταστροφές που προκλήθηκαν  πριν από …τις εκλογές με τους ισχυρούς ανέμους.
«Δηλαδή είχαμε τα ίδια ποσοστά αποζημίωσης με τους ανέμους  στο  δέσιμο  του καρπουζιού,    με τους παραγωγούς που έπαθαν ολική καταστροφή όταν είχε προχωρήσει το καρπούζι προς πώληση. Δηλαδή πριν  και μετά τις εκλογές είχαμε διαφορετικά πορίσματα, όπου αυτό τονίσαμε στον πρόεδρο  του ΕΛΓΑ για την αδικία που έχουν υποστεί οι συγκεκριμένοι καρπουζοπαραγωγοί.  Τον περισσότερο χρόνο έγινε συζήτηση για την τομάτα και μας είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ότι από το γεγονός ότι έχουν κάνει ενστάσεις οι τοματοπαραγωγοί και οι καρπουζοπαραγωγοί, θα κοιτάξουμε  σε δεύτερη φάση τι μπορεί να γίνει. Απλά μας είπε ότι θα ξαναδεί η διοίκηση του Οργανισμού  πάλι από την αρχή μήπως  έχει παιχτεί κάτι πολιτικά…» δήλωσε  στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Βασιλόπουλος
Οι πατάτες
Εξάλλου  επί τάπητος τέθηκαν και οι ζημιές που υπέστησαν οι πατατοπαραγωγοί  από τις έντονες  βροχοπτώσεις και πλημμύρες, με συνέπεια  να έχει  πρασινίσει το προϊόν,  κάτι που διαπιστώθηκε κατά τον ερχομό κλιμάκιου  του ΕΛΓΑ Πατρών στην περιοχή.
Ακόμα ένα θέμα που απασχολεί έντονα  πολλούς παραγωγούς του Νομού,  είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις για τις  πληρωμές μέσω  ΠΣΕΑ. 
«Το Σεπτέμβριο για τις ζημιές που έγιναν στους σταφιδοπαραγωγούς , με τα αλώνια που πλημμύρισαν, ακόμα δεν έχουν πληρωθεί, κάτι που όπως μας είπαν θα γίνει μέχρι το τέλος του 20. Μάλιστα ασκήσαμε βέτο σε αυτό το θέμα και  η απάντηση ήταν ότι  δεν υπάρχει προσωπικό και πως όλα τα αργεί πάντα το υπουργείο με τα προγράμματα  ΠΣΕΑ» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης
Να αναφερθεί ότι στα πλαίσια των κρατικών ενισχύσεων για ζημιές στις καλλιέργειες το 2018 (αναφέρθηκε αναλυτικά χθες η «ΠΡΩΤΗ»), στην Ηλεία περιλαμβάνονται θερμοκήπια του Βαρθολομιού και  κυρίως οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις των  δήμων Ανδραβίδας –Κυλλήνης  και Ήλιδας το μήνα Γενάρη.
Επίσης και το μήνα Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, μετά  τις μεγάλες πλημμύρες που υπήρξαν  στο Λαντζόι μετά την υπερχείλιση του  Εννιπέα.
Ήδη  υπάρχουν ανακοινώσεις ΠΣΕΑ για ποιες περιοχές και ποιοι παραγωγοί που είχαν υποστεί   ζημιές, προκειμένου η διαδικασία  να προχωρήσει προς την Ευρώπη,  για να δοθεί  κι από εκεί εκεί το «πράσινο φως». 
«Αυτό που θέσαμε ιδιαίτερα ήταν η ανάγκη  να βγαίνουν πιο άμεσα οι αποζημιώσεις. Θα πρέπει να μπαίνει στη μέση ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει τον παραγωγό όταν έχει πάρει την έγκριση τα ΠΣΕΑ από την Ευρώπη και μετά η Ευρώπη να πληρώνει τον ΕΛΓΑ. Τι περιμένουν  3-4 και 5 χρόνια για τις πληρωμές από τα ΠΣΕΑ;» συνέχισε ο κ. Βασιλόπουλος.
Τέλος  αποφασίστηκε  τις επόμενες ημέρες να σταλούν στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ  οι  προτάσεις της Δυτικής Ελλάδος , όταν έλθει σε διαβούλευση ο νέος κανονισμός του Οργανισμού , προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν και να τις ληφθούν  υπόψη.
 
Share this:
Tags:

-

-