Στο «φως» τα συγκλονιστικά γεγονότα της Μικράς Ασίας

«Θυσίας Μνήμη» αύριο το απόγευμα στο θέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Στο «φως» τα συγκλονιστικά γεγονότα της Μικράς Ασίας

Νοέμβριος 08, 2019 05:00 ΜΜ
Στο «φως» τα συγκλονιστικά γεγονότα της Μικράς Ασίας
Την εκδήλωση διοργανώνει και φέτος η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας
 
 
Μία  ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση οργανώνει κι εφέτος, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, αύριο  Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 7:30μμ στο φιλόξενο  θέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου, με τίτλο ''Θυσίας  Μνήμη 2019 ''
Η γιορτή είναι αφιερωμένη, στα συγκλονιστικά γεγονότα της Μ. Ασίας, αλλά και στους ηρωικούς νέους της ,τους προσκόπους , οι οποίοι θυσιάστηκαν το 1919  στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι και αποτελούν  φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.
  Οι δραματικές στιγμές  της Ελληνικής Ιστορίας αλλά και της Ιστορίας του Προσκοπισμού, που εκτυλίχθηκαν στη Μικρά Ασία, μετά την κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος, θα παρουσιαστούν  στο κοινό που θα παρακολουθήσει κι εφέτος την εξαιρετική εκδήλωση.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο εξαιρετικός επιστήμονας και βαθύς γνώστης του αντικειμένου κ.Χρήστος Τερέζης , καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής & Βυζαντινής Φιλοσοφίας, με Θέμα ''Μικρασιατικό Έπος και  συνειδητή ανάγνωση των Εθνικών αφηγήσεων'' .
  Ο ομιλητής συγκεκριμένα, είναι γνώστης των ιδιαιτέρων πτυχών, με εξειδίκευση στα παραπάνω θέματα, ο οποίος θα αναπτύξει αυτό το ιστορικό γεγονός του Ελληνικού ξεριζωμού με εποπτικά μέσα προβάλλοντας τελευταία αποκαλυπτικά ιστορικά ντοκουμέντα. Διδάσκει στο Παν/μιο Πατρών και είναι επίσης συγγραφέας. Παράλληλα, έχει βραβευθεί πολλές φορές από Ελληνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις  σε διεθνή και εθνικά εκπαιδευτικά συνέδρια.
      
Μικρασιάτικα τραγούδια
 
Θα ακολουθήσει ερμηνεία  παραδοσιακών Μικρασιατικών  τραγουδιών  από  την εξαιρετική χορωδία  του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κας Κων/νας Σακκά-Κυρίτση Θα διανθιστούν με τον δεξιοτέχνη τουβιολιού πατ. Γεωργ. Αναγνωστόπουλο και τον εξαίρετο στο ούτι Βασ. Μαχαίρα. 
Εφέτος θα συμμετέχουν επίσης η
-Πέττα Σοφία [Μορφωτικός και εξωραϊστικός σύλλογος Γλύφας Αγία Μαρίνα]
-Σοφιανός Αντώνης  Δημοτικός σύμβουλος-πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συν/σμού ''Η Κυλλήνη'',Πρόεδρος του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κυλλήνης και   πρώην Πρόεδρος του Επιμορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος  Κ.Παναγιάς]
με στόχο τη συμμετοχή προσφυγικών σωματείων από όλη την Ηλεία στην σημαντική αυτή εκδήλωση.
            Θα ακολουθήσει μεγάλη συνεστίαση στο εστιατόριο''Πιπερίτσα''.
           Δηλώσεις συμμετοχής,έγκαιρα,σε κ.κ.Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και Ανδρέα Γιατρά..
         Την επομένη ημέρα, Κυριακή 10 Νοεμβρίου μετά την θεία λειτουργία, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τους θυσιασθέντες Προσκόπους των αλησμόνητων Πατρίδων,φάρος λαμπρός για την πορεία του Έθνους και της Νεολαίας, στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πύργου.
Στις  παραπάνω  εκδηλώσεις  προσκαλούνται να  συμμετάσχουν οι  αιρετοί άρχοντες  του  Νομού μας  ,σύλλογοι, οργανώσεις, το κοινό της περιοχής και πρόσφυγες από τις ''αλησμόνητες πατρίδες''  προκειμένου προσδοθεί  το ανάλογο  κύρος και  αντάξια  αίγλη  της  θυσίας. 
 
Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019