Στο κάστρο της Ωλένης Ο θρύλος της γριάς προδότριας

Ιστορική αναφορά από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο «Η Ωλένη»

Στο κάστρο της Ωλένης Ο θρύλος της γριάς προδότριας

Μάιος 30, 2020 03:12 ΜΜ
Στο κάστρο της Ωλένης Ο θρύλος της γριάς προδότριας

Ιστορίες συνδεδεμένες με προδοσίες, θησαυρούς και μυστικές σήραγγες, οι οποίες άνοιγαν σωτήριες διόδους σε κρίσιμες περιόδους, συνθέτουν τους θρύλους που συνδέονται με το κάστρο της Ωλένης.

Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο «Η Ωλένη», ένας από τους θρύλους που παραμένει ζωντανός μέχρι τις μέρες μας, είναι ο θρύλος της γριάς προδότριας, που «αντιπροσωπεύει το κακό», «τα κάστρα ήταν τόσο γερά, ώστε οι παλαιότεροι έλεγαν πως μόνο με προδοσία, με δόλο, υποδουλώθηκαν τελικά στον εχθρό».

Ένας ακόμη θρύλος που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με το κάστρο της Ωλένης είναι ο παρακάτω

( Ο θρύλος αναφέρεται στο βιβλίο του Ντίνου Δ. Ψυχογιού, «Η Ώλενα» (Ηλειακά ΙΔ΄-ΙΕ΄ (1958) ( (σ. 329-330):

 «Η παράδοση για τούτο το κατάλοιπο του φραγκικού πύργου, θρυλεί ότι άλλοτε ήταν πανώριο και ξακουστό Κάστρο που το διαφέντευε η πασίγνωστη τότε δια την ομορφιά της και την παλικαριά της Ελένη η Μονοβύζα. Το μόνο της κουσούρι ήταν ότι είχε μόνο ένα βυζί αφύσικο μα ήταν τετραπέρατη [=πανέξυπνη]. Όταν κάποτε ήρθαν να πατήσουν το Κάστρο οι Αγαρηνοί, η Μονοβύζα με τους ανθρώπους της υπερασπίστηκε το Κάστρο ώσπου τελείωσε τα φουσέκια, το φαΐ και κυρίως το νερό κι αναγκάστηκε να το παρατήσει. Δεν ήθελε όμως να πέσει στα χέρια των Αγαρηνών και γι αυτό σκαρφίστηκε τούτο το τέχνασμα. Κάλεσε γύφτους ταβουλιαραίους, τους ακριβοπλήρωσε και τους διέταξε να βαράνε συνέχεια και του καλού καιρού λες και γινόταν πανηγύρι. Καλίβωσε τα μουλάρια της με τα πέταλα ανάποδα, τα φόρτωσε του κόσμου το βιος που είχε και από μια κρυφή εμπατή ολονυχτίς έφυγε από την Πόλη. Όταν πια ξημέρωσε και έμαθαν οι Αγαρηνοί τι συνέβη αντί να πάρουν τα χνάρια καταπόδι της, ο τορός των πετάλων των μουλαριών έδειχνε τον αντίθετο δρόμο κι έτσι τους ξέφυγε».

 

Οι θησαυροί…

 

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι για πολλούς η παράδοση των κρυμμένων θησαυρών μέσα στο κάστρο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη παράδοση μέσα σε σπηλιά είναι «η χρυσή καμπάνα»  που η Βασίλισσα Ελένη η Μονοβύζα έκρυψε πριν φύγει, τα οποία εξάπτουν τη φαντασία όσων αναζητούν εναγωνίως αμύθητα κρυμμένα πλούτη…

Οι μύθοι και οι δοξασίες είναι ανεξάντλητοι, όπως άλλωστε και η φαντασία του λαού, που γεννά διαρκώς νέες ιστορίες, όπως τα μυθικά πλούτη που παραμένουν θαμμένα στα έγκατα της γης σε πείσμα των θησαυροθήρων, που ψάχνουν μέχρι σήμερα να τα βρουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι προφορικές μαρτυρίες των ντόπιων, που αναζητούν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν, ενισχύουν το μυστήριο του ερειπωμένου κάστρου τα οποία ακόμη και σήμερα εξάπτουν τη φαντασία των νεότερων γενεών.

 

protinews

 

protinews

 

protinews

 

protinews

Share this:
Tags:

-

-