Στο «μικροσκόπιο» το δάσος της Στροφυλιάς

Για τη μια από τις δύο μεγαλύτερες πυρκαγιές που σημειώθηκαν φέτος στη Δυτική Ελλάδα

Στο «μικροσκόπιο» το δάσος της Στροφυλιάς

Δεκέμβριος 02, 2019 08:45 ΠΜ
Στο «μικροσκόπιο» το δάσος της Στροφυλιάς
Στο «μικροσκόπιο» της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας έχει μπει το δάσος της Στροφυλιάς, αφού από την τελευταία μεγάλη φωτιά στην περιοχή αποτεφρώθηκαν εκατοντάδες στρέμματα, ενώ απειλήθηκε με ολοκληρωτική καταστροφή το εντυπωσιακό αυτό οικοσύστημα.
 Πρόκειται για τη μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρκαγιές στη Δυτική Ελλάδα (η δεύτερη στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας) που καταγράφηκε κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, την  οποία σταμάτησε ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός κατάσβεσης του διοικητή ανθυποπύραρχου Ευθύμιου Γεωργακόπουλου.
Ωστόσο σύμφωνα με το pelop.g, το προανακριτικό έργο για τη Στροφυλιά, μήνες μετά, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που οδηγούν σε εμπρησμό, κάτι για το οποίο  υπάρχουν μόνο αποχρώσες ενδείξεις… 
Η φετινή αποτίμηση  εξάλλου δίνει συνολικά 170 πυρκαγιές, από τις οποίες οι πιο πολλές σε γεωργικές εκτάσεις.
 Ειδικότερα, κάηκαν 8,3 στρέμματα δασών (δεν συνυπολογίζεται η Στροφυλιά που ξέσπασε προ αντιπυρικής περιόδου και ανήκει εν μέρει και στην ΠΥ Ηλείας), 59,96 στρ. δασικών εκτάσεων, 8,365 χορτολιβαδικής έκτασης και 114,64 γεωργικής. Συνολικά η γη που έγινε στάχτη ανήλθε, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, σε μόνο 191,265 μικτά στρέμματα. Παράλληλα, καμία από αυτές δεν ξεπέρασε σε καταστροφή τα 100 στρ. που είναι το όριο χαρακτηρισμού ενός συμβάντος ως μεγάλου.
Σε αντιστοίχιση με τα δύο προηγούμενα χρόνια (2017-2018) και κυρίως με την προπέρσινη που υπήρχαν ίδιες με φέτος κλιματολογικές συνθήκες, παρατηρεί κανείς τα ακόλουθα:
> Οι πυρκαγιές ήταν φέτος στη Δυτική Αχαΐα πάνω από αυτές του 2018 όπου κατεγράφησαν συνολικά 110, αλλά και πιο πολλές από το 2017 που έφτασαν τις 141.
> Τα στρέμματα ωστόσο που αποτεφρώθηκαν είναι πολύ λιγότερα το 2019 σε σχέση με το 2018 που ανήλθαν τα 366 και το 2017 που έφτασαν τις 8.763.
Πολύ πιο χαμηλά είναι και τα περιστατικά σε δάση, όχι όμως και σε αγροτικές εκτάσεις που είναι φέτος πιο πολλές, αλλά «απείρως» πιο κάτω από το 2017 που εκτινάχθηκαν στα 3.352 στρ.
Γενικό συμπέρασμα είναι ότι φέτος, οι απώλειες από τις πυρκαγιές στην περιοχή, υπολογίζονται 6 φορές κάτω από το 2017, παρότι για πρώτη φορά ο βαθμός κινδύνου έφτασε και το 5!
 
Share this:
Tags:

-

-