Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού

Άριστες εντυπώσεις άφησαν οι εκπαιδευτικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού

Μάιος 31, 2019 08:15 ΠΜ
Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019
 
Εξαιρετικές ήταν οι εντυπώσεις και οι αναμνήσεις που αποκόμισαν όλοι οι  συμμετέχοντες και οι συντελεστές των εκπαιδευτικών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, οι οποίες έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 με θέμα: «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Το μέλλον της παράδοσης».
Οι δράσεις έγιναν  από τις 15 έως και 17 Μαΐου  στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας και είχαν έκδηλο τον παιχνιώδη και βιωματικό χαρακτήρα τους .
Στα μουσεία της Ολυμπίας και του Πύργου οι δράσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν υπό την επιστημονική ευθύνη και φροντίδα των στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ενώ η δράση στο μουσείο της Ήλιδας είχε τη σφραγίδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας και συγκεκριμένα της Διευθύντριας κας Ζωής Βουρλούμη και του εκπαιδευτικού κου Δημήτρη Παναγιωτάρα, με την αρωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Ηλείας.
Οι δράσεις
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Ελάτε να σας ξεναγήσουμε»  του 1ου Δημοτικού Σχολείου  Αμαλιάδας με την επιμέλεια της Διευθύντριας κ. Ζωής Βουρλούμη και του εκπαιδευτικού κ. Δημήτρη Παναγιωτάρα, με την αρωγή της κ. Παναγιώτας Παναγοδήμου και του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου της   Εφορείας  Αρχαιοτήτων  Ηλείας,  μαθητές με αρχαιοελληνική περιβολή ξενάγησαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας τους συμμαθητές τους και εκπαιδευτικούς στα ελληνικά και αγγλικά.  
Εξάλλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου ο αρχαιολόγος κ. Χρ. Λιάγκουρας σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα με τίτλο: «Μια μέρα στην «Αγορά» με έναν αρχαίο τεχνίτη, έναν Φράγκο Ιππότη και έναν Οθωμανό έμπορο».
Μέσα από ένα στοχευμένο ερωτηματολόγιο συνδυασμένο με το παιχνίδι «Βρες τη λέξη», οι μικροί μαθητές ανακάλυψαν πληροφορίες για την ιστορία, τη ζωή και τις συνήθειες των τριών αυτών πολιτισμών που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην περιοχή της Ηλείας και στο τέλος συμμετείχαν στο παιχνίδι «Βρες τη λέξη» με αναφορές στα χαρακτηριστικά των τριών αυτών πολιτιστικών ομάδων.
Επίσης στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας η αρχαιολόγος κα Ζαχαρούλα Λεβεντούρη σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα με τίτλο: «Ώρα για παιχνίδι: Ελάτε να ανακαλύψουμε τα παιχνίδια του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος».
Για την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευάστηκαν από τους συντηρητές της Εφορείας  Αρχαιοτήτων αντίστοιχα παιχνίδια με αυτά της αρχαιότητας, τα οποία ενθουσίασαν τα παιδιά, αφού έγιναν συνταξιδιώτες στο διηνεκές του χρόνου με τους αρχαίους φίλους τους.
 
Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019