Ταξίδι στα σπήλαια της Ελληνικής γης

Μοναδική εκδήλωση στο κτήμα Μερκούρη

Ταξίδι στα σπήλαια της Ελληνικής γης

Μάρτιος 20, 2017 08:30 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
 
 
 
 
Ένα διαφορετικό ταξίδι στα σπήλαια της Ελληνικής γης είχαν την ευκαιρία να κάνουν όλοι όσοι βρέθηκαν στο κτήμα Μερκούρη το μεσημέρι της Κυριακής. Για μία ακόμα φορά το κτήμα Μερκούρη άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε τον σπηλαιολόγο, μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Παναγιώτη Καρούτσο, ο οποίος ταξίδεψε το κοινό μέσα από φωτογραφικό υλικό στα σπήλαια της Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα λουτρά Καϊάφα και Υρμίνης αλλά και για το σπήλαιο του Ασκητή στο Γούμερο. 
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης του κτήματος «Μερκούρη» Χρίστος Κανελλακόπουλος  τόνισε: 
«Μπήκαμε για τα καλά στην άνοιξη και μετά από την πρώτη πολύ πετυχημένη φετινή μας εκδήλωση του κύκλου «Ερασιτέχνες Δημιουργοί» η οποία αφορούσε τα σπάνια αγριολούλουδα της Ηλείας και την πολύχρονη εργασία του καθηγητή Κώστα Γιαννόπουλου, θα κατέβουμε στις υπόγειες διαδρομές των ελληνικών σπηλαίων. Οδηγός μας σ’ αυτό το μαγικό οδοιπορικό θα είναι ο Πάνος Καρούτσος. Ένας νέος ενθουσιώδης και καλά αρματωμένος σπηλαιολόγος. Με αυτή μας την εκδήλωση λοιπόν και με αυτά που θα μας πει και θα μας δείξει ο Πάνος Καρούτσος θα κατέβω κι εγώ μαζί σας στον πανέμορφο κόσμο των σπηλαίων που θέλω να ελπίζω πως και άλλοι νέοι που είναι σήμερα κοντά μας, θα τον γνωρίσουν και θα τον αγαπήσουν. Τα οδοιπορικά αυτά μέσα στα σπήλαια αν και έχουν τις δυσκολίες τους και τους κινδύνους τους  όπως και η ορειβασία, είναι μία εξαιρετική σωματική άσκηση του καθενός μας, σφυρηλατούν γερές ανθρώπινες φιλίες, δυναμώνουν την ανθρώπινη αλληλεγγύη και εμπλουτίζουν τη γνώση μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει». 
Θέλοντας να δείξει την εκτίμηση του στο πρόσωπο του Χρ. Κανελλακόπουλου ο Πάνος Καρούτσος, δώρισε ένα κομμάτι γύψου, από τα σπήλαια του Λαυρίου, ενώ έλαβε ως δώρο έναν φανό τον οποίο είχε εδώ και χρόνια ο οικοδεσπότης του κτήματος Μερκούρη.  
«Θα κάνουμε ένα ταξίδι, όχι σε έναν κόσμο σκοτεινό αλλά σε έναν κόσμο συναρπαστικό. Θα δούμε την σπηλαιολογία με μία διαφορετική οπτική γωνία, την έννοια της επιστήμης αφού δεν είναι μία αθλητική δραστηριότητα, είναι επιστήμη. Θα δούμε πως δημιουργήθηκαν τα σπήλαια στο πέρασμα του χρόνου, εκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ θα κάνουμε οδοιπορικό σε τρία όμορφα μέρη και τοπία της Ηλείας. Το πρώτο είναι τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα, το δεύτερο τα ιαματικά λουτρά Υρμίνης – στο Κουνουπέλι και θα ανηφορήσουμε προς το Γούμερο να δούμε την Ιερά Μονή Ασκητή και να δούμε την περιοχή που πριν από 5,5 εκατομμύρια χρόνια ήταν ο βυθός της θάλασσας» επισήμανε ο Π.Καρούτσος.
 
Share this:
Tags:

ΠΕΡΙ.. ΗΛΕΙΑΣ | Ο Υποψήφιος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Κ. Λάμπρου