Τελικά θα κάνετε κάτι με το Φράγμα Πηνειού;

Να σταματήσουν τα λόγια τα μεγάλα και να επισκευαστούν άμεσα οι εγκαταστάσεις

Τελικά θα κάνετε κάτι με το Φράγμα Πηνειού;

Απρίλιος 21, 2017 09:30 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Γιάλπας

Φράγμα Πηνείου. Ενα θέμα για το οποίο έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, έχουν ξοδευτεί αμέτρητες ώρες σε συζητήσεις, υποθέσεις και … ασκήσεις επί χάρτου, επί μια εικοσαετία.

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λίγο πριν ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος, μιλάμε για τις κατεστραμμένες - εγκαταλειμμένες και επικίνδυνες εγκαταστάσεις του. Για το γεγονός ότι σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί παρά μόνο το ένα θυρόφραγμα.

Όλοι ξαφνιασμένοι (!) θυμούνται  πως το χειμώνα που πέρασε ο ταμιευτήρας γέμισε τα νερά πέρασαν τον υπερχειλιστή.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι λένε πως πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επαναφέρει το θέμα της μελέτης που κάπου …σκάλωσε αλλά δημοπρατήθηκε χωρίς όμως μέχρι σήμερα να δούμε «φως στον ορίζοντα».

 Οι δήμαρχοι της Βόρειας Ηλείας ζητούν να δοθεί λύση.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία. Όμως το δεδομένο είναι ένα. Το φράγμα του Πηνειού τα τελευταία 15 χρόνια, έχει αφεθεί στην τύχη του και απειλείται αφού οι εγκαταστάσεις του είναι διαλυμένες και έτσι η λειτουργία του τίθεται εν αμφιβόλω.

Το φράγμα καταρρέει και κανείς, δεν έχει δώσει λύση. Το ερώτημα που τίθεται είναι ένα και απλό. Οι δήμαρχοι της Ηλείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορούν με σαφήνεια να πουν στους κατοίκους Νομού τι προτίθενται να κάνουν; Μπορούν ή όλοι μας θα είμαστε για ακόμα μια φορά θεατές του «έργου» που παίζεται κάθε χρόνια στο «πολιτικό σανίδι»;

 

Επιδεινώνονται τα προβλήματα

Οι διαχρονικές αστοχίες και βέβαια αδιαφορία, αρχικά των αιρετών του νομού μας και της ΔΕΚΕ Πατρών που είχε την ευθύνη λειτουργίας του φράγματος στον Πηνειό, είχαν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο και ίσως μοναδικό αναπτυξιακό έργο της Ηλείας να αντιμετωπίζει ακόμα και τον κίνδυνο διάλυσης. Τα μηχανήματα στο φράγμα δεν λειτουργούν και απαιτείται αντικατάσταση καθώς πρόκειται για τεχνολογία του 1960 ενώ παράλληλα παραμένει ασυντήρητο επί 45 χρόνια  Το φράγμα δεν παρακολουθείται και δεν ελέγχεται όπως πρέπει ώστε να ελέγχεται η συμπεριφορά του , οι μετακινήσεις που αντικειμενικά υπάρχουν, και να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Το σύστημα λειτουργίας και καθορισμού των υδραυλικών παροχών είναι εγκαταλελειμμένο.  Το θυρόφραγμα του υπερχειλιστή δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και απλώς το φράγμα ξεχειλίζει. Η κεντρική θυρίδα που βρίσκεται κάτω από τον πύργο του φράγματος είναι αχρηστευμένη .

Ουσιαστικά το φράγμα είναι σε οριακή κατάσταση και απαιτείται συντήρηση και επιδιόρθωση των θυρίδων παροχέτευσης υδάτων για ύδρευση. Επίσης συντήρηση και επιδιόρθωση του θυρόφραγμα του υπερχειλιστή. Συντήρηση και εκσυγχρονισμός συνολικά όλων των υδραυλικών , μηχανικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Και βέβαια μελέτη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό καθαυτό το φράγμα όσον αναφορά την αντοχή του.

Share this:
Tags:

ΠΕΡΙ.. ΗΛΕΙΑΣ | Ο Υποψήφιος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Κ. Λάμπρου