Τέλος στις «γκρίζες ζώνες» της πολιτικής προστασίας

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με τον Γ. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά

Τέλος στις «γκρίζες ζώνες» της πολιτικής προστασίας

Φεβρουάριος 13, 2020 01:00 ΜΜ
Τέλος στις «γκρίζες ζώνες» της πολιτικής προστασίας
Τα θετικά σημεία του νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, συζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ.Βασίλης Γιαννόπουλος με τον Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και στο περιθώριο της σύσκεψης του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα. 
Ο κ. Γιαννόπουλος, είχε την ευκαιρία να γνωριστεί και να συνομιλήσει τόσο με τον νέο Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη όσο και με τον Ηλείο σε καταγωγή Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας (σ.σ πρώην Αρχηγό του Π.Σ), Βασίλη Παπαγεωργίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Χαρδαλιά, ο  κ. Γιαννόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας καθώς και για το νέο νόμο, που όπως φαίνεται από τα προβλεπόμενα σε αυτόν, θα δώσει οριστικό τέλος σε αρρυθμίες και παθογένειες του παρελθόντος. 
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γιαννόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα σε δυο από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον νόμο για την πρόληψη, η οποία αποτελεί - όπως σημειώνει  – την «καλύτερη θεραπεία».  Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα κήρυξης μιας περιοχής σε «ειδική κινητοποίηση» προληπτικά, εν όψει απειλής, και όχι μόνο σε έκτακτη ανάγκη - όπως ίσχυε μέχρι σήμερα - μετά από καταστροφή, και το δεύτερο, επίσης πολύ σημαντικό, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης (σ.σ εντός 90 ημερών) σημαντικών έργων πρόληψης, όπως καθαρισμοί, διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, μικρά αντιπλημμυρικά έργα κ.α.
 «Με τον νέο νόμο για την πολιτική προστασία, δίνεται ένα οριστικό τέλος στις ¨γκρίζες ζώνες¨ σε θέματα ρόλων και αρμοδιοτήτων. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε, είναι η ουσιαστική εφαρμογή του νόμου, κι αυτό μπορεί  να επιτευχθεί με την εύρυθμη συνεργασία και την καλή επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Και το επισημαίνω γιατί, δυστυχώς, αυτό το έχουμε ¨πληρώσει¨ ακριβά στην Ηλεία με τις φονικές πυρκαγιές του 2007, αλλά το είδαμε και πρόσφατα, το 2017 στη Μάνδρα Αττικής και το 2018 στο Μάτι», σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι ο νέος νόμος θα δώσει οριστικό τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος ώστε να μην υπάρξει νέο «2007».
 
Share this:
Tags:

-

-