Τετράμηνη παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Έως τα τέλη Απριλίου 2020

Τετράμηνη παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Δεκέμβριος 02, 2019 12:30 ΜΜ
Τετράμηνη παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Την τελευταία ευκαιρία για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους με προστασία της πρώτης κατοικίας, δίνει στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια η τετράμηνη παράταση του νόμου 4605/2019 που δόθηκε από την Κυβέρνηση. Την παράταση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας (νόμος 4605/2019) έως το τέλος Απριλίου 2020 ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών. Η τετράμηνη αυτή παράταση (η ισχύς του νόμου έληγε στις 31/12/2019), δίνει μια τελευταία ευκαιρία στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την ένταξη τους στην ευνοϊκή ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.
Επίσης, με το Νόμο 4638/2019 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 18/11/2019, το Υπουργείο Οικονομικών θεσμοθετεί βελτιώσεις στο Νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με σκοπό τη διευκόλυνση των οφειλετών, έτσι ώστε περισσότεροι δικαιούχοι να μπορούν να ενταχτούν στις προστατευτικές πρόνοιες του εν λόγω νόμου. Οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.
Η διαδικασία του Νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας, υλοποιείται στην πράξη από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου διενεργείται ηλεκτρονικά ολόκληρη η διαδικασία, βήμα – βήμα. 
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων ενεργοποιήθηκε στις 1/7/2019, όπου και σε αυτήν εισέρχεται ο πολίτης με τους υφιστάμενους κωδικούς TAXISnet. Η πλατφόρμα παρέχει πολλούς αυτοματισμούς και διευκολύνσεις στους χρήστες (π.χ. πληροφορίες, δικαιολογητικά κλπ), και έτσι ο πολίτης για να υποβάλλει την αίτηση του δε χρειάζεται πλέον να συλλέξει κανένα έγγραφο, αφού όλα τα σχετικά δικαιολογητικά είτε είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα ή καταργήθηκαν.  
Τέλος, στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) στην ηλεκτρονική Δ/νση : www.keyd.gov.gr παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τους χρήστες, ενώ παράλληλα μέσω της πλατφόρμας λειτουργεί και κανάλι υποστήριξης & βοήθειας των πολιτών (δηλ. helpdesk με email). 
Επιπρόσθετα λειτουργεί στον Πύργο και Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της ΕΓΔΙΧ, όπου οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται και να λαμβάνουν συμβουλευτική καθοδήγηση κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλέφωνο : 213.212.57.30
 
 
Τα στοιχεία 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους από τη 1η Ιουλίου έως και τις 21 Νοεμβρίου 2019, έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν συναινέσει στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 49.929 χρήστες. Ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 33.305 χρήστες. Έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 690 αιτήσεις. Ήδη έχουν δοθεί 128 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες ενώ έχουν  ήδη γίνει αποδεχθεί 26 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων. Τέλος  έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 13 πολίτες.
 
Share this:
Tags:

COSMOTE Fiber: 150.000 γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019