Θήρα αγριόχοιρων χωρίς περιορισμό

Υπεγράφη χθες η νέα δασική ρυθμιστική θήρας από το Δασάρχη Πύργου

Θήρα αγριόχοιρων χωρίς περιορισμό

Αύγουστος 14, 2019 12:15 ΜΜ
Θήρα αγριόχοιρων χωρίς περιορισμό
Απελευθέρωση 500 φασιανών πλησίον από τη γέφυρα στην είσοδο της πόλης
 
 
Την χωρίς περιορισμό,  ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο του κυνηγιού, κάρπωση του αγριόχοιρου, περιλαμβάνει η νέα ρυθμιστική για το κυνήγι  στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου, η οποία υπεγράφη χθες από το Δασάρχη κ. Παν. Λάττα.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη νέα ρυθμιστική θήρας για την κυνηγετική περίοδο από 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020, που υπεγράφη πρόσφατα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική που ισχύει για όλη την επικράτεια, το μέτρο αυτό λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.
Το κυνήγι αγριόχοιρων όπως είναι γνωστό επιτρέπεται κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.
Κατά τα λοιπά η νέα δασική ρυθμιστική του Δασαρχείου Πύργου περιλαμβάνει τη μείωση  του ημερήσιου ορίου  κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό. 
Είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση. Η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα. 
Τις επόμενες ημέρες εξάλλου αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση για αύξηση κατά πέντε (5) ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας, σύμφωνα με την πρόταση που έγινε από την Κυνηγετική  Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.).
Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
Απελευθερώσεις φασιανών
Στο μεταξύ προς την κατεύθυνση του εμπλουτισμού της φύσης με άγρια είδη, έγινε χθες απελευθέρωση 500 περίπου φασιανών στην παραποτάμια περιοχή πλησίον από τη γέφυρα του Αλφειού, στην είσοδο του Πύργου.
Οι φασιανοί απελευθερώθηκαν  με τη συνεργασία του Δασαρχείου Πύργου και των Κυνηγετικών Συλλόγων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας, στελέχη των οποίων πήγαν χθες επί τόπου στα σημεία που αφέθηκαν ελεύθερα τα πτηνά τα οποία προέρχονται από τα εκτροφεία του δημοσίου καθώς και της Γ’ ΚΟΠ.
Το επόμενο διάστημα εξάλλου θα γίνουν ανάλογες απελευθερώσεις πτηνών  και στην περιοχή του φράγματος Φλόκα, όπου κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος με άγρια είδη.
 
Share this:
Tags:

-

-