Τίμησαν τη μνήμη του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Ωλένης Φιλάρετου

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Επισκόπου στην Ώλενα - Θανατώθηκε κάτω υπό άθλιες συνθήκες κράτησης στην Τριπολιτσά, μετά την έναρξη της Επανάστασης

Τίμησαν τη μνήμη του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Ωλένης Φιλάρετου

Σεπτέμβριος 16, 2020 12:01 ΜΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Τίμησαν τη μνήμη του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Ωλένης Φιλάρετου

Με επιτυχία έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση, στη Μνήμη του Εθνομάρτυρος Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου .

Αρχικά τελέστηκε  Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου , με τη συμμετοχή του   Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Ωλένης Αθανάσιου , εφημέριων, κατοίκων  της περιοχής και πολλών αξιωματούχων της τοπικής κοινωνίας.

Ακολούθως τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Επισκόπου Φιλαρέτου που βρίσκεται στο Ηρώο του χωριού, στον αύλειο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος Ωλένης.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε  ομιλία για τις αρετές και την προσωπικότητα του Φιλάρετου και τέλος κατάθεση στεφάνων.

Επίσης μετά το πέρα της Θειας Λειτουργίας έγινε εθελοντική αιμοδοσία από τον  Σύλλογο Αιμοδοτών Ωλένης ο «Φιλάρετος», με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων και φορέων της περιοχής.

 

protinews

 

 

Ο Φιλάρετος

 

 

Σύμφωνα με τον πολιτιστικό σύλλογο Ωλένης, τον Επίσκοπο Ωλένης Φιλάρετο το συναντούμε για πρώτη φορά σε εκ δοθέν στις 4 Οκτωβρίου 1804 πατριαρχικό σιγγηλιώδη γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου, στο οποίο μάς μαρτυρείται και ολόκληρος ο τίτλος του επισκόπου “… Αρχιερέως ιεροτάτου Μητροπολίτου Ωλένης Υπερτίμου και εξάρχου πάσης Ήλιδος…”.

Ο Ωλένης Φιλάρετος – κατά κόσμον Αναγνώστης Αρβανίτης – καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και παρέμεινε στον επισκοπικό θρόνο της Ωλένης για περίπου 20 χρόνια. Πριν αναλάβει την Επισκοπή Ωλένης, ο Φιλάρετος υπηρέτησε την Εκκλησία από τη θέση του Πατριαρχικού Αρχιμανδρίτη στο Φανάρι, εξαιτίας μάλιστα της ανώτερης μόρφωσής του, σύμφωνα με τον ιστορικό πρωτοσύγκελο Αμβρόσιο Φραντζή. Το 1802 ο Φιλάρετος διαδέχεται τον Χριστόφορο στην Επισκοπή Ωλένης και ξεκινά η σημαντική του δράση στην Ηλεία σε μια μάλιστα τόσο κρίσιμη χρονικά στιγμή. Ο Φιλάρετος φρόντισε να αποκτήσει εξ αρχής πολύ καλές σχέσεις με το ποίμνιό του, με τους Έλληνες αλλά και με τους Τούρκους τής περιοχής του. Ο Βύρων Δάββος αναφέρει πως κάθε φορά που ο χριστιανικός πληθυσμός της Ηλείας επαναστατούσε (πριν το 1821), οι αγάδες της περιοχής ζητούσαν εξηγήσεις τόσο από τους Αυγερινούς όσο και από το Φιλάρετο επειδή τον θεωρούσαν έμπιστό τους, αλλά και έμπιστο των χριστιανών. Και οι εκπρόσωποι των Ελλήνων φρόντιζαν να καθησυχάσουν τις τουρκαλβανικές αρχές ώστε να μην υπάρχει αιματοκύλισμα.

Στα 1815-1816 περνά από την περιοχή μας ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει στα γραπτά του ότι στον Πύργο συνάντησε την οικία του επισκόπου Ωλένης, μια πληροφορία η οποία μας είναι χρήσιμη ώστε να τεκμηριώσουμε πως η έδρα του επισκόπου Ωλένης ήταν εκείνη την περίοδο στον Πύργο. Ο Φιλάρετος ήταν εκείνος που επέβλεπε την διδασκαλία των μαθητών της περιοχής, στους οποίους παρεχόταν παράλληλα και κατήχηση, ενώ επίσης ο επίσκοπος συνεδρίαζε με τους χριστιανούς προύχοντες για την απονομή της δικαιοσύνης και τη συλλογή των φόρων.

Βέβαια, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για το οποίο έχει μείνει στην Ιστορία χαραγμένο το όνομα τού Φιλάρετου είναι η ιδρυτική συμμετοχή του στην Ιερά – αργότερα, Μεγάλη – Αδελφότητα[3]. Πρόκειται για μια μυστική “εταιρεία” αποτελούμενη από επτά επισκόπους του ελλαδικού χώρου, που στόχο είχε τη μετά τη μύηση στη Φιλική Εταιρία καλύτερη οργάνωση κυρίως της τοπικής κοινωνίας για την επιτυχία του Αγώνα της ανεξαρτησίας.

Το τέλος όμως του Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου συμπίπτει με την έναρξη της Επανάστασης το 1821. Λίγο μετά τη συνέλευση της Βοστίτσας, οι τούρκικες αρχές της Πελοποννήσου προσκαλούν στην έδρα του Μωριά, στην Τριπολιτσά άπαντες τους χριστιανούς άρχοντες και ιεράρχες της Πελοποννήσου ώστε να τους βεβαιώσουν οι τελευταίοι πως δεν επρόκειτο να ξεσπάσει κάποιο κίνημα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Στην ουσία όμως οι Τούρκοι ήθελαν να κρατήσουν στην έδρα τους, η οποία φυλασσόταν καλά, όσους είχαν μεγάλη επιρροή στο χριστιανικό πληθυσμό, ώστε ο τελευταίος να μείνει ακέφαλος σε περίπτωση επανάστασης. Στην πρόσκληση αυτή, το Φεβρουάριο του 1821, παρά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ τους – ανταποκρίθηκαν πολύ λίγοι. Μεταξύ όσων έφτασαν στην Τριπολιτσά ήταν και ο Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος, ο οποίος συνοδευόταν από το διάκονό του, Ιωαννίκιο.

Στις 25 Μαρτίου του 1821 ξεκινά ο μεγάλος Αγώνας των Ελλήνων. Παράλληλα ξεκινά και το μαρτύριο των φυλακισμένων στην Τριπολιτσά. Υπό άθλιες συνθήκες κράτησης και έπειτα από πολλά βασανιστήρια μέσα στα κελιά του σαραγιού, οι περισσότεροι από τους κρατούμενους – μεταξύ αυτών και ο Φιλάρετος – αφήνουν την τελευταία τους πνοή και δεν προλαβαίνουν να δουν την πατρίδα ελεύθερη. Κάποιοι είχαν προηγουμένως αλλαξοπιστήσει και κάποιοι άλλοι είχαν δολοφονηθεί. Η Ηλεία έχασε τον επίσκοπό της τότε με αυτό τον μαρτυρικό τρόπο…

 

protinews

 

 

Share this:
Tags:

-

-