Τίμησαν τους πεσόντες στα Φονικά

Παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

Τίμησαν τους πεσόντες στα Φονικά

Ιούλιος 17, 2017 09:00 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στη θέση Φονικά του πρώην δήμου Ωλένης.

 Στον χώρο όπου εκτελέστηκαν είκοσι-τρείς (23) συμπατριώτες μας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ εκπρόσωποι  της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, συγγενείς των θυμάτων αλλά και απλοί πολίτες απέδωσαν φόρο τιμής σε εκείνους που σκοτώθηκαν το καλοκαίρι του 1941 από τα στρατεύματα των Γερμανών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Γιώργος Γεωργακής αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου περιοχής Ωλένης πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία με το χρονικό της μέρας εκείνης επισημαίνοντας: «Ο εορτασμός μιας επετείου αποκτά ιδιαίτερο νόημα όταν αξιοποιείται ως μια ευκαιρία πραγματικής και ουσιαστικής απόδοσης τιμής σ' όσους αγωνίστηκαν για το μεγαλύτερο ιδανικό, την ελευθερία και την Εθνική αξιοπρέπεια, όταν ήρθε η κρίσιμη ώρα.Καλοκαίρι του 1941. Επιβάλλεται  ξένη κατοχή,  Γερμανική.

 

 

 

 

Και έρχεται αναγκαστικά  η στιγμή που η ψυχή του ανθρώπουφανερώvει τον πλούτο ή τη φτώχεια, τη μεγαλοσύνη ή τη μικρότητα. Η στιγμή που ή θα σκύψεις το κεφάλι ή θα πεις το μεγάλο ΟΧΙ. Για να πεις βέβαια το ΟΧΙ πρέπει να είσαι και να νιώθεις Ελεύθερος, να έχεις αυξημένη Κοινωνική και Εθνική Συνείδηση και Ευθύνη, όπως έπραξε τότε η γενιά που τιμούμε σήμερα.
Είμαστε περήφανοι για αυτή τη γενιά του '40. Σ’ αυτήν έλαχε ο κλήρος ν' ανταποκριθεί στο χρέος της Εθνικής Αντίστασης και να γράψει το έπος του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

 Άντρες, γυναίκες, παιδιά, καλλιτέχνες, ποιητές, λογοτέχνες, πολεμιστές. «'Καθείς και τα όπλα του», όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης.… Στις 14 Ιουλίου ημέρα Παρασκευή, εδώ  στα «ΦΟΝΙΚΑ», λίγο πιο πάνω από το γεφύρι, από το πρωί οι Γερμανοί στήνουν καρτέρι θανάτου και συλλαμβάνουν.Οι όμηροι  μέχρι το μεσημέρι, γύρω στους 23, νέοι, γέροι, γυναίκες και παιδιά, εκτός από το Ντίνο Γιαννακόπουλο που κατάφερε να τους ξεφύγει, οι οποίοι και οδηγούνται νωρίς το απόγευμα μαζί με τα άλογα και τα υπόλοιπα πράγματα τους  στο τόπο εδώ, της θυσίας.Τους διατάσουν σε φάλαγγα και οι στρατιώτες λαμβάνουν θέση παράλληλη με αυτή.Αδίστακτοι χωρίς καθυστέρηση στα μέσα του δρόμου τους πυροβολούν.Το τοπίο εδώ  γύρω αντιβουίζει από τις ριπές των όπλων.Το πιο αιμοβόρο και αποτρόπαιο ομαδικό φονικό έχει συντελεστεί με 20 θύματα και δύο επιζώντες τον ΜέλτηΑγριδιώτη και τον Δήμο Βασιλόπουλο από το Χειμαδιό και οι δυο, ‘όπως  και ο Ντίνος Γιαννακόπουλος» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γ. Γεωργακής.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στην μνήμη των πεσόντων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης – Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας, Δ. Καλαματιανό, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Δ. Μεσσαλά, τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής επιπυραγό Ν. Σμαρνάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αναγνωστάκη, τον εκπρόσωπο του πολιτιστικού συλλόγου Ωλένης Χαρ. Ευσταθίου, τον γιο ενός από τους εκτελεσθέντες Διον. Βλαχαναστάση, τους προέδρους Καράτουλα Γ. Τσατσαμπά και Χειμαδιού Θ. Μπάλα καθώς και από τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Πύργου Αντ. Καράμπελα.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών όπου διαβάστηκαν τα ονόματα των πεσόντων: Ανδρικόπουλος Ανδρέας. Βασιλοπούλου Αικατερίνη, Βέρρος Γεώργιος, Βλαχαναστάσης Διονύσιος, Γιαννακόπουλος Χαρ/μπος, Γιαρμενίτης Γεώργιος, Καραϊσκος Ευθύμιος, Κόλλιας Ηλίας, Κοσμαδάκης Εμμανουήλ, Κουρκουμέλης Βασίλειος, Λιακόπουλος Γεώργιος, Πιερροπούλου Μηλιά, Σταυρόπουλος Νικόλαος, Χριστόπουλος Χρήστος και Χριστοπούλου Βασιλική.  Η εκδήλωση τιμής και μνήμης έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Share this:
Tags:

Βίντεο-ντουκουμέντο: Αυτοκίνητο χτυπάει τρεις μαθητές και τους εκτοξεύει στον αέρα