Την προσοχή των κατοίκων εφιστούν οι σεισμολόγοι

Σε εξέλιξη το σεισμικό φαινόμενο στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας

Την προσοχή των κατοίκων εφιστούν οι σεισμολόγοι

Μάιος 15, 2019 06:59 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Την προσοχή των κατοίκων εφιστούν οι σεισμολόγοι

 Την προσοχή των κατοίκων της Ηλείας της επόμενες μέρες εφιστούν οι σεισμολόγοι καθώς συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στον «χορό» των ρίχτερ συνεχίζουν να «κουνιούνται» πολλές περιοχές της Ηλείας, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων. Από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα αλλά και το βράδυ της Δευτέρας είχαμε και τις πρώτες ζημιές στην περιοχή του Κατακόλου. Σε αρκετά κτίσματα υπάρχουν ρωγμές, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί και σε αντικείμενα τα οποία υπήρχαν στα ράφια των καταστημάτων της περιοχής. Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί και η αποκόλληση- πτώση βράχων στην περιοχή του Κατακόλου, καθώς χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε ήταν η πτώση βράχου στο πίσω μέρος οικίας χωρίς ευτυχώς να προκληθούν άλλες ζημιές.

 

Οδυσσέας Κολόσακας

«Υπήρχαν πολλές ζημιές σε καταστήματα εμπόρων τόσο σε κτιριακό επίπεδο όσο και σε υλικές ζημιές. Είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση καθώς φοβόμαστε για χειρότερα. Ελπίζουμε να αποζημιωθούν οι ζημιές που υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα καταστήματα. Οι περισσότεροι έχουμε επικοινωνήσει με μηχανικούς και περιμένουμε έως το τέλος της ημέρας να έχουμε νεότερα όσο αφορά για το εάν τα κτίρια μπορούν να φιλοξενούν τις επιχειρήσεις  ή όχι. Έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς στην περιοχή και δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Τα καινούργια κτίρια είναι ενισχυμένα, δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Το θέμα είναι με τα παλαιότερα κτίρια αλλά και με τον πανικό που μπορεί να προκληθεί. Ήδη έχουμε ζητήσει από τον κόσμο όσο μπορεί να μένει έξω και μακριά από τζαμαρίες ή αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά».

 

 

Αγγελική Γεωργάτου

«Το βράδυ όπως καθόμουν άκουσα το πρώτο σεισμό και φωνάζω του παιδιού μου.  Μετά κατάλαβα έναν μεγαλύτερο και κατά τις 8:00 έβλεπα τηλεόραση και κατάλαβα ένα πολύ μεγάλο σεισμό και ένοιωσα ότι κάτι έπεσε.  Δεν πήγε το μυαλό μας ότι έπεσε βράχος και έλιωσε το βαρέλι το οποίο είχαμε. Από τον θόρυβο και την ένταση του σεισμού έπαθα ταραχή και άρχισα να τρέμω. Οι σεισμοί συνεχίστηκαν σε βαθμό που έλεγα ότι δεν θα κοιμηθώ. Τα βράχια φοβάμαι που πέφτουν. Θα πρέπει κάτι να κάνουν κινδυνεύω μέσα στο σπίτι μου, κάτι θα πρέπει να γίνει, να βάλουν ένα φράχτη».

 

 

Θεοδώρα Κούτση

«Αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πράγματα σπασμένα και πεταμένα κάτω. Έσπασαν βάζα, πιόνια από σκάκι όλα κάτω σπασμένα. Ο σεισμός ήταν χορευτός και καταλάβαμε ότι θα έχει κάνει ζημιές και ήρθαμε στο μαγαζί. Ακόμα και με το σεισμό στη Ζάκυνθο εμείς ζημιές δεν είχαμε. Δυστυχώς ακόμα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος των ζημιών καθώς μόνο το ένα βάζο που ήταν χειροποίητο είχε αξία 1350€».

 

Σε εξέλιξη το φαινόμενο

Οι σεισμολόγοι συμφωνούν στο ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ η περιοχή της Ηλείας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους.

Μιλώντας στην «Πρώτη» ο καθηγητής Γεωλογίας το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε: «Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχουμε μία αυξημένη επιτήρηση συνήθως στην Ηλεία καθώς υπάρχει παρατεταμένη σεισμικότητα για αρκετό χρονικό διάστημα αλλά με μικρά μεγέθη που συνήθως δεν ξεπερνούν τα 5R. Από εκεί και πέρα είμαστε σε επιτήρηση, βλέπουμε τι γίνεται χωρίς να ανησυχούμε. Τα ετοιμόρροπα θα πρέπει να κατεδαφιστούν και χωρίς να «περιμένουμε» σεισμό από τη στιγμή που η επιτροπή τα έχει κρίνει ετοιμόρροπα και χωρίς να σκεπτόμαστε το σεισμό. Κοιτάμε τις επόμενες ώρες και την πορεία εξέλιξης του φαινομένου».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου – καθηγητής Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην «πρώτη» υπογράμμισε  : «Με δεδομένη την πρόσφατη σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ηλείας και με δεδομένο το μεγάλο σεισμικό δυναμικό της περιοχής απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους κατοίκους και τις επόμενες μέρες οι οποίοι οφείλουν να λάβουν υπόψη τα στοιχειώδη μέτρα αντισεισμικής προστασίας που είναι ήδη γνωστά».

 

Οι Δήμοι δεν έχουν τα απαραίτητο προσωπικό για ελέγχους

 

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως σε ότι αφορά τους Δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης δεν αναφέρθηκαν ζημιές προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, ωστόσο επίσης δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από το Υπουργείο, ούτε από την Περιφέρεια για να ελέγχους σε σχολεία και κτίρια. Κάτι που άλλωστε δε μπορούν να κάνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων μόνες τους.

«Για να προχωρήσουμε τρία άτομα σε μακροσκοπικό έλεγχο σε 52 σχολεία θέλουμε 15 ημέρες! Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Τεχνικές υπηρεσίες με το υφιστάμενο προσωπικό είναι απλά να κοιτάζουν εάν υπάρχουν ρωγμές σε κτίρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Γιώργος Τσουραπάς.

Εάν η Περιφέρεια αποφασίσει να προχωρήσουν οι Δήμοι σε ελέγχους θα πρέπει τότε να στείλει και τα απαραίτητα κλιμάκια, καθώς οι Δήμοι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό.

 

 

Share this:
Tags:

-

-