Τον Αύγουστο η πρόσκληση για την ένταξη των τοπικών δικτύων Φυσικού Αερίου στο ΕΣΠΑ

Εξαγγελία Ν. Φαρμάκη στο 8ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνεδρίο Δυτικής Ελλάδας • Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διέλευση αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα

Τον Αύγουστο η πρόσκληση για την ένταξη των τοπικών δικτύων Φυσικού Αερίου στο ΕΣΠΑ

Ιούλιος 06, 2020 10:40 ΠΜ
Τον Αύγουστο η πρόσκληση για την ένταξη των τοπικών δικτύων Φυσικού Αερίου στο ΕΣΠΑ

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκλησης εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, για την ένταξη των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου στο τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Αυτό επεσήμανε το Σάββατο κατά την διάρκεια της τελευταίας ημέρας του 8ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την διάρκεια της συνεδρίας με θέμα «Δρόμοι Ενέργειας», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργεια.

Ο κ. Φαρμάκης, κάλεσε τους συνεργαζόμενους φορείς και εταιρείες (ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ) να αναλάβουν τις «ευθύνες τους» και να πράξουν έγκαιρα ό,τι τους αναλογεί, για την υλοποίηση του έργου μέχρι το 2023, καθώς με το νέο ΕΣΠΑ δεν θα προβλέπεται χρηματοδοτικό πλαίσιο για έργα υποδομών ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Ν. Φαρμάκης με αυτό το έργο, ξεκινά η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο τελικός στόχος παραμένει πάντα, η έλευση του αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή! Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με το θέμα τονίζοντας ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τη περιοχή. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συντόνισε ο Κώστας Ανδριοσόπουλος, καθηγητής ECSP Business School και αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, μίλησε ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές πτυχές της 10ετούς εθνικής ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, η οποία έχει τελικό στόχο, την απολιγνιτοποίηση, όπου το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας το 2030 θα πρέπει να είναι 65% από ΑΠΕ και 35% από φυσικό αέριο.

Στο σχέδιο αυτό σημαντική θέση καταλαμβάνει η Δυτική Ελλάδα, ως ένας από τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, ο κ. Θωμάς εξήρε και το άνοιγμα του λιμανιού της Πάτρας, στην αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων με φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Δυτικής Ελλάδας, Λάμπρος Δημητρογιάννης παρέδωσε στον υφυπουργό Ενέργειας, αντίγραφο της «Πράσινης Βίβλου» της ΠΔΕ για την καινοτομία, την πράσινη επιχειρηματικότητα και τις βιώσιμες πόλεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Nicola Battilana, μίλησε για τα σχέδια οδικής μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή και αποθήκευσης ναυτιλιακού LNG στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα του αγωγού, είπε ότι πρέπει να το δούμε κάτω από το πρίσμα της ζήτησης και της χρηματοδότησής του. Ο ΔΕΣΦΑ το εντάσσει μέσα στο υπό διαμόρφωση δεκαετές σχέδιο ανάπτυξής του, αλλά τόνισε ότι, αποτελεί πρόκληση η προσέγγιση της περιοχής με αγωγό, από το κοντινότερο σημείο υψηλής πίεσης.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Τσάκας, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, τόνισε ότι στην Δυτική Ελλάδα, θα αναπτυχθεί δίκτυο διανομής συνολικού μήκους 210 χλμ. σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, προϋπολογισμού άνω των 43 εκατ. ευρώ για 10.000 συνέσεις σε πρώτη φάση. Η δε τροφοδοσία, θα μπορεί να ξεκινήσει με την ολοκλήρωση των σημείων φόρτωσης στη Ρεβυθούσα, από το 2021, σε δεξαμενές που θα κατασκευαστούν περιμετρικά της Πάτρας, με τους αυστηρότερους και πλέον σύγχρονους όρους ασφαλείας.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε τις 10 προτάσεις της παράταξής του, για την ενέργεια στην περιοχή, με έμφαση στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης, τις ΑΠΕ, τις ενεργειακές κοινότητες, την υδροηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

 

protinews

Share this:
Tags:

-

-