Τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας

Συναντήσεις με στελέχη του Εργατικού Κέντρου και το δήμαρχο Πύργου είχε ο διοικητής του ΟΑΕΔ - Αρχικά επισκέφτηκε τις υπηρεσίες του Οργανισμού στην είσοδο της πόλης

Τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας

Ιούνιος 18, 2020 05:02 ΜΜ
Τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας

Σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της περιοχής, σε συνδυασμό με την άμεση ανάγκη που υπάρχει για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τέθηκαν  στον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπ. Πρωτοψάλτη κατά την παρουσία του τόσο στο Εργατικό Κέντρο, όσο και στο δήμο Πύργου.

Αρχικά ο κ. Πρωτοψάλτης επισκέφτηκε τις υπηρεσίες του Οργανισμού στην είσοδο της πόλης (ΚΠΑ2 και επαγγελματικές σχολές), όπου   ενημερώθηκε  αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ακολούθως μετέβη στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου είχε συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης της οργάνωσης που τον ενημέρωσαν για τα ζητήματα που απασχολούν το εργατικό δυναμικό της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ. κ. Γιάννης Βέντρας τόνισε ότι αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την περιοχή , πέρα από την πανδημία, είναι και οι πυρκαγιές,  πλημμύρες, σεισμοί κ.α. που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν, γεγονός που έχει αντανάκλαση και στις επιχειρήσεις που υπάρχουν στο μέρος.

« Γι’ αυτό θα θέλαμε να υπάρξουν από την πλευρά του ΟΑΕΔ κάποια προγράμματα απασχόλησης, όχι ανεργίας, που να αφορούν και τους κλάδους που έχουν πληγεί αυτή τη στιγμή και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που είναι άνεργοι,  λόγω των επιχειρήσεων και αντιμετωπίζουν τόσο πολλά προβλήματα» υπογράμμισε ο κ. Βέντρας ο οποίος συγχρόνως του έθεσε και το σημαντικό ζήτημα  με το οικόπεδο για εργατικές κατοικίες στην περιοχή της ΣΕΤΤΗΛ.

Ακόμα ζήτησε να  εξεταστούν  με θετικό μάτι τα εκδρομικά προγράμματα, τα οποία οι εργαζόμενοι ζητούν συνέχεια να επανέλθουν,   για να μπορούν  ομαδικά να πηγαίνουν εκδρομές.

Από την πλευρά του εξάλλου ο διοικητής του Οργανισμού εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων λόγω της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ δημιούργησε ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυ προστασίας για τους ανέργους της χώρας, μέσω της δίμηνης παράτασης όλων των επιδομάτων που έληξαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους, καθώς και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων ύψους 400 ευρώ.

«Ο ΟΑΕΔ έχει κληρονομήσει από τον πρ. Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μία σειρά από εκκρεμότητες και ημιτελή έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα αλλά και υποχρέωση για τη διοίκηση για να ολοκληρωθούν. Αυτή τη στιγμή η πρώτη προτεραιότητα του Οργανισμού είναι η ολοκλήρωση  των έργων εργατικών κατοικιών που έχουν δημοπρατηθεί και ξεκινήσει και δυστυχώς βρίσκονται στη μέση και υπάρχουν οικογένειες που περιμένουν να μπουν εδώ και χρόνια σε αυτά τα σπίτια. Ο Οργανισμός  συγκεκριμένες δυνατότητες και μια συγκεκριμένη δυναμικότητα, δεν μπορεί να κάνει όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί άμεσα. Επίσης έχω την ευθύνη να δώσω πάντα σε προτεραιότητα σε κτίρια και κτιριακές ανάγκες,  στα κτίρια που στεγάζονται μαθητές, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι επαγγελματικές σχολές και τα ΙΕΚ κ.α.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης.

Ακόμα επεσήμανε πως «δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η οποία έχει μεγάλες δυνατότητες αλλά χρειαζόμαστε και εμείς να κάνουμε αναβάθμιση των ειδικοτήτων μας. Πιστεύω ότι το Ε.Κ. μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα να μεταφέρει στον ΟΑΕΔ τις ανάγκες που εσείς ξέρετε ότι υπάρχουν στην περιοχή».

«Παρών» στη συνάντηση ήταν τα στελέχη του Ε.Κ. Πύργου Κ.Κ. Χρύσα Ζούπη, Νικ. Ορφανός, Παν. Σταθάς κ.α.

 

Στο δήμο Πύργου

Αμέσως μετά εξάλλου ο διοικητής του ΟΑΕΔ πήγε στο δημαρχείο Πύργου, όπου είχε συνάντηση με το δήμαρχο κ. Τάκη Αντωνακόπουλο, με τον οποίο συζήτησε  για θέματα που είναι αρμοδιότητας του Οργανισμού και βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την περιοχή.

Μιλώντας ο δήμαρχος Πύργου, κατά την υποδοχή του κ. Πρωτοψάλτη ανέφερε τα εξής:

«Είναι κατεξοχήν περιοχή που έχουμε τουριστική δραστηριότητα, η κρουαζιέρα δεν πάει καλά και μόνο για την ακύρωση 110 πλοίων του Ιουνίου έχουμε 6 εκατ. ευρώ απώλεια κύκλου εργασιών. Με τις πιο χαμηλές εκτιμήσεις. Ρεαλιστικά να δούμε τα προγράμματα που έχετε εσείς, πως θα τεθούν σε αποδοτική διαδικασία και να μην είναι προγράμματα  μιας άλλης αντίληψης, επιδότησης της ανεργίας.  Εμείς περιμένουμε την κοινωφελή εργασία, αξιοποιούμε και κάποια άλλα ειδικά προγράμματα ειδικά γι’ αυτούς που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Μας ενδιαφέρει ειδικά στις τεχνικές ειδικότητες, χειριστές μηχανημάτων κλπ. και υπάρχει δουλειά που μπορεί να καλυφθεί με αυτούς τους ανθρώπους. Νομίζω ότι ο ΟΑΕΔ έπρεπε να είναι ολόκληρο υπουργείο στα χρόνια της κρίσης για τη διαχείριση της ανεργίας. Πρέπει να στηρίξετε από τη μια πλευρά θέσεις εργασίας και από την άλλη την επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς  σε εμάς η τουριστική επιχειρηματικότητα δεν είναι σε ανθρώπους που είναι γνώστες του αντικειμένου. Έχουμε προγράμματα που μπορεί να μας βοηθήσετε, μπορεί να κάνουμε και ένα μνημόνιο συνεργασίας, έχετε και κάποια ακίνητα  που μπορεί να τα βοηθήσουμε και να πάρουν την αξία τους όπως λ.χ. στη ΣΕΤΤΗΛ που είναι ακαθάριστη έκταση».

Από την πλευρά του εξάλλου ο διοικητής του ΟΑΕΔ δήλωσε:

«Ο ΟΑΕΔ έχει πολλά εργαλεία. Όλοι γνωρίζουν το επίδομα ανεργίας και το κοινωνικό δίκτυ  προστασίας που πάντα δημιουργεί  σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες και στηρίζει το εργατικό δυναμικό.  Έχουμε 100.000 θέσεις εργασίας τις οποίες έχουμε σχεδιάσει μέχρι το τέλος του έτους, καθώς επίσης και τον κοινωνικό τουρισμό που ανακοινώθηκε και που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης για τουρισμό αυτή τη σεζόν και έχουμε επίσης ειδικά προγράμματα που θα στηρίξουν τους εποχιακούς εργαζόμενους που δεν θα επαναπροσληφθούν. Ο ΟΑΕΔ είναι εδώ για να έλθει πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, θέλουμε να έχουμε να έχουμε πιο στενή συνεργασία με την Τ.Α. γιατί οι ανάγκες της κάθε περιοχής είναι διαφορετικές».

Στις συναντήσεις συμμετείχε και η περιφερειακή διευθύντρια ΟΑΕΔ στην Πάτρα  κ. Αγγελική Καλαπόδη.

 

protinews

 

protinews

 

protinews

 

protinews

 

 

 

 

Κώστας Αντωνόπουλος

Share this:
Tags:

-

-