Τσιόδρας: Θα είχαμε 150 νεκρούς την ημέρα αν δεν παίρναμε τα μέτρα

Η σύγκριση με την Ιταλία

Τσιόδρας: Θα είχαμε 150 νεκρούς την ημέρα αν δεν παίρναμε τα μέτρα

Μάρτιος 31, 2020 11:23 ΜΜ
Τσιόδρας: Θα είχαμε 150 νεκρούς την ημέρα αν δεν παίρναμε τα μέτρα

Την επιστημονική του εκτίμηση ότι εάν στην Ελλάδα δεν είχαμε πάρει γρήγορα τα μέτρα ελέγχους της κυκλοφορίας θα είχαμε τουλάχιστον 150 νεκρούς την ημέρα, εξέφρασε σήμερα ο λοιμωξολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Με αυτή την επισήμανση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επιχείρησε  να καταδείξει την τεράστια σημασία των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και την αναχαίτιση που επιτυγχάνεται στη διασπορά του κορωνοϊού, χάρη στην πειθαρχία και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν όσοι μένουν στο σπίτι περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους.

"Κατ´ αναλογία θα είχαμε γίνει Ιταλία, θα μετρούσαμε τα θύματα όπως η γειτονική χώρα, αν δεν είχαμε λάβει τα μέτρα" είπε καθηγητής, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: "Φαντάζεστε να είχαμε τώρα 150 νεκρούς την ημέρα; ".

Ο κ. Τσιόδρας, μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι θάνατοι, οι 49 θάνατοι που έχουν καταγραφεί μέσα σε έναν μήνα στη χώρα μας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, αλλά ως "ιερές απώλειες", όπως ανέφερε. Με φορτισμένη φωνή έχει μιλήσει και άλλες φορές ο καθηγητής για τις απώλειες που έχει αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός, έχοντας τονίσει πως είναι απώλειες μεγάλες για κάθε έναν που χάνει τον δικό του, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Ο καθηγητής επανέλαβε την αξία της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για όσο χρειαστεί, καθώς, όπως εξήγησε, το ζητούμενο είναι να "απλωθούν" τα κρούσματα στον χρόνο, να μην γίνει η μετάδοση και η κορύφωση αυτής της μετάδοσης μέσα σε λίγες ημέρες, ώστε να μπορέσει το σύστημα Υγείας να "προετοιμαστεί".

Ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε: «Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, αλλά θέλουμε ο ρυθμός της να είναι βραδύς».

Κάνοντας λόγο για τη μεταδοτικότητα του ιού, είπε ότι φαίνεται πως σε κάθε συμπτωματικό αντιστοιχεί κι ένας ασυμπτωματικός φορέας του ιού που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει.

 

 

ΠΗΓΗ : protothema.gr

Share this:
Tags:

-

-