Τσουχτερά πρόστιμα για τους καπνιστές

Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ξεκινάει από σήμερα και στην Ηλεία

Τσουχτερά πρόστιμα για τους καπνιστές

Νοέμβριος 20, 2019 09:30 ΠΜ
Τσουχτερά πρόστιμα για τους καπνιστές
Διίστανται οι απόψεις σχετικά με τη διενέργεια των ελέγχων από την Αστυνομία
 
Του Κώστα
Αντωνόπουλου
 
Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα είναι από σήμερα  και στην Ηλεία οι καπνιστές που δεν συμμορφώνονται με τον αντικαπνιστικό νόμο, όσο και για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που δεν τον εφαρμόζουν στα καταστήματά τους.
Ήδη για την εφαρμογή του νόμου έχει γίνει προετοιμασία το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπου  σε πολύ μεγάλο ποσοστό  τόσο τα καταστήματα όσο και οι πελάτες απέφυγαν να  καπνίσουν σε κλειστούς χώρους, γεγονός όμως που προκάλεσε  διαμαρτυρίες  από πολλούς επαγγελματίες για σημαντική μείωση της κίνησης!
Από την άλλη πλευρά εξάλλου  διίστανται οι απόψεις όσον αφορά  τον έλεγχο   για το κάπνισμα, που επί το πλείστον θα διενεργείται από την Αστυνομία, αφού εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας  τονίζεται πως   θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση στην εφαρμογή του νόμου, ενώ από την πλευρά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού επισημαίνεται  ότι θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το φόρτο εργασίας των αστυνομικών.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα πρόστιμα για τους παραβάτες ξεκινούν από τα 100 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως τις 10.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, το πρόστιμο των 50 ευρώ για τον παραβάτη καπνιστή που όριζε ο νόμος του 2010 αυξάνεται στα 100 ευρώ.
Την ίδια ώρα, για όλες τις περιπτώσεις παραβίασης το πρόστιμο ύψους 500 ευρώ παραμένει για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ. Για την κατηγορία αυτή των κέντρων εμβαδού άνω των 100τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.
Όσον αφορά τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.
Ακόμη, όσοι θεριακλήδες καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. το πρόστιμο σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο ανέρχεται στα 200 ευρώ.
Τέλος, σχετικά με όσους καπνίζουν σε ΙΧ (οδηγός ή επιβάτης) παρουσία ανήλικου, θα επιβάλλεται το «τσουχτερό» πρόστιμο των 1.500 ευρώ.
 

Δηλώσεις για την εφαρμογή

του αντικαπνιστικού νόμου

Απ. Μαρτζάκλης, Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας
«Πιστεύω ότι θα συμμορφωθεί ο κόσμος και θα ανταποκριθεί και είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού τα μαγαζιά ήδη συμμορφώνονται. Για εμάς δεν είναι φόρτος εργασίας και θα ανταποκριθούμε άμεσα. Δεν υπάρχουν τα μαγαζιά τα μεγάλα στην  Ηλεία και  άνετα μπορεί μ περάσει το περιπολικό ή να δημιουργηθεί ένα μικτό συνεργείο. Μέσα στα καθήκοντα των αστυνομικών θα είναι οι έλεγχοι. Δηλαδή  ο τροχονόμος που κάνει μπλόκο, δεν μπορεί να ελέγξει κάποιον αν έχει παιδί κάτω των 12 ετών  να  του επιβάλει το πρόστιμο των  1500 ευρώ; Και αν είναι δημοσίας  χρήσεως ταξί 3000 ευρώ.  Οι έλεγχοι από την Αστυνομία θέλουν ένστολο προσωπικό, κάτι που ο νόμος το ορίζει ρητά. Συγχρόνως όμως δεν απαγορεύσεις στο δήμο ή την περιφέρεια να βγάλει  συνεργεία για ελέγχους. Όσον αφορά την αμοιβή αστυνομικών, κάτι τέτοιο δεν προβλέπει ο νόμος».
 

Παν. Ζώντος, πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας

«Εμείς σαν Αστυνομία θεωρούμε ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με αυτά τα πράγματα. Και αυτό γιατί  επιβαρύνει τον εργασιακό φόρτο, τη στιγμή που  όπως γνωρίζετε υπάρχει υποστελέχωσητων υπηρεσιών ενώ πρόσφατα επιφορτιστήκαμε και με τη φύλαξη των προσφύγων. Θα είναι ένα πλήγμα για την Αστυνομία να επιφορτιστεί και με το κάπνισμα. Στο προσωπικό εκτενή αναφορά δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά όπως βλέπουμε τις εξελίξεις το αντικείμενο ανατίθεται στην Αστυνομία. Είμαστε αντίθετοι με το μέτρο να επιτηρούμε εμείς τα καταστήματα. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί από το δήμο, την περιφέρεια και γενικότερα, που ασχολούνται με τις υγειονομικές διατάξεις. Δεν είναι σωστό να καπνίζουν μέσα στα μαγαζιά, αλλά δεν θέλουμε εμείς να επιφορτιζόμαστε με κακώς κείμενα, όπως είναι ο έλεγχος του καπνίσματος. Είναι ένα ακόμα πάρεργο που προστίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, επιβαρύνοντας την εύρυθμη λειτουργία της, μη μπορώντας οι αστυνομικοί να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, καθότι υπάρχει υποστελέχωση και γενικά έλλειψη προσωπικού».

 
Share this:
Tags:

-

-