«Βολές» κατά προέδρου ΕΛΓΑ!

Από εκπροσώπους των τοματοπαραγωγών στην Ηλεία, σχετικά με τα πορίσματα και άλλα προβλήματα

«Βολές» κατά προέδρου ΕΛΓΑ!

Δεκέμβριος 07, 2018 08:30 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
«Βολές» κατά προέδρου ΕΛΓΑ!

 

Την κάθετη διαφωνία τους με  τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φ. Κουρεμπέ, σχετικά με τα ποσοστά των ζημιών που περιλαμβάνονται στα πορίσματα, καθώς και άλλα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, εκφράζουν εκπρόσωποι των αγροτών στην Ηλεία.

Ταυτόχρονα αύριο Σάββατο οι Ομάδες Παραγωγών  Αμαλιάδας και Γαστούνης διοργανώνουν συνάντηση για τη βιομηχανική τομάτα, στην οποία  καλούν τους βουλευτές και  δημάρχους του Νομού, καθώς και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να συμμετέχουν.

Συγκεκριμένα η  συνάντηση που θα γίνει στις 11 π.μ.  στα γραφεία της Ο.Π. Αμαλιάδας και έχει σαν θέματα τα πορίσματα βιομηχανικής τομάτας, καθώς και τις καταβολές αποζημιώσεων πορισμάτων.

Με αφορμή  δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος εξέφρασε  την απορία του για τη στάση του κ. Κουρεμπέ, επισημαίνοντας ότι  είχε  υποσχεθεί πως θα δοθεί το υπόλοιπο 30% για τις ζημιές του 2017 και τελικά δόθηκε το 20%, ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι παραγωγοί στο Χειμαδιό για τις πλημμύρες του 2016, ενώ η τροποποίηση του ΕΛΓΑ αναμένεται  παρά τις αρχικές υποσχέσεις του...

Όσον αφορά τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, ο κ. Βαλιανάτος υπογράμμισε ότι ο κ. Κουρεμπές έκανε λόγο για 20% των πορισμάτων τη στιγμή που μέχρι στιγμής δεν έχουν σταλεί για τη Νότια Ηλεία…

«Το 20% είναι 25-30 οικογένειες οι οποίες θα πληρωθούν για τις ενστάσεις που θα κάνουν  Απρίλιο με Μάιο. Αυτό εμείς το κατακρίνουμε, αφού η  βιομηχανική τομάτα ξεκινάει από το Γενάρη μήνα κι εφόσον  ο άλλος πληρωθεί Απρίλιο-Μάιο τι θα καλλιεργήσει;» δήλωσε ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας, συμπληρώνοντας πως εκ μέρους του προέδρου  του ΕΛΓΑ έγινε  λόγος για επιστροφή του ΦΠΑ των αγροτών, τη στιγμή που αυτή έχει καταργηθεί από το 2014 αφού το 99% των τοματοπαραγωγών είναι στα βιβλία εσόδων-εξόδων!

Οι ενστάσεις

Στο μεταξύ χθες το πρωί στελέχη των Ο.Π.  είχαν συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πατρών κ. Γιώργο Κεχαγιά για το θέμα των πορισμάτων, ο οποίος ανέφερε ότι οι παραγωγοί  θα πρέπει να κάνουν ενστάσεις που θα εξεταστούν μέχρι το τέλος Γενάρη, αλλά οι πληρωμές θα γίνουν τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάϊο…

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  μας είχε πει μπροστά στους βουλευτές ότι μέχρι τέλος Δεκέμβρη θα πληρωθούν οι παραγωγοί, αλλά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ λέει ότι η πρώτη πληρωμή θα γίνει Φεβρουάριο και  οι ενστάσεις Απρίλιο-Μάη. Τι ισχύει τελικά; Εγώ θα ζητήσω από τους βουλευτές που ήταν παρών στη συνάντηση, να μας πουν εάν ισχύει η δήλωση του Αραχωβίτη ότι η πρώτη πληρωμή θα γίνει τον  Δεκέμβρη ή είναι αναξιόπιστος. Εμείς θέλουμε να πληρωθεί ο κόσμος προκειμένου να αρχίσει σιγά- σιγά η καλλιέργεια της τομάτας και όσο μπορούμε με τις ενστάσεις να συντομεύσουμε το χρόνο. Διαφορετικά θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, διότι ποιος θα δώσει σπόρους στους αγρότες να καλλιεργήσουν το Γενάρη που ξεκινάει η σχετική διαδικασία;» αναρωτήθηκε ο κ. Βαλιανάτος, ο οποίος απεύθυνε κάλεσμα στους βουλευτές και άλλους φορείς να συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση.

 

 

 

Share this:
Tags:

Μαγειρεύοντας με τη δύναμη του ανέμου