Ξανά, πίσω από τις εξελίξεις…

Ενώ το Κατάκολο θα γίνει η δεύτερη περιοχή στην Ελλάδα που θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Ξανά, πίσω από τις εξελίξεις…

Ιανουάριος 23, 2019 05:44 ΠΜ
Ξανά, πίσω από τις εξελίξεις…

  Μία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση πέρασε στα «ψιλά» στις 17 Ιανουαρίου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε το πρόγραμμα που αφορά αντισταθμιστικά οφέλη προς το Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες τα οποία προβλέπονται στις συμβάσεις μίσθωσης παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στις 17 Ιανουαρίου αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» Υπουργική Απόφαση (ΥΑ), η οποία υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και αφορά υποχρεώσεις του αναδόχου προς το Δημόσιο στη σύμβαση μίσθωσης για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων. Η συγκεκριμένη ΥΑ προβλέπει την κάλυψη των εξόδων από το ανάδοχο σχήμα  (Repsol και Energean) για την εκπαίδευση και τη βελτίωση επαγγελματικών δεξιοτήτων, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, για στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με το υπουργείο: «Η παρούσα ενέργεια αποτελεί το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν άμεσα κι άλλα, στο πλαίσιο παρόμοιων προγραμμάτων που εφαρμόζονται και αφορούν στην καταβολή αποζημιώσεων και ανταλλαγμάτων από τους αναδόχους με σκοπό τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος».

Πιο συγκεκριμένα, με την Υπουργική Απόφαση ρυθμίζεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων εκπαίδευσης του Μισθωτή με δαπάνη η οποία ορίζεται έως 50.000 ευρώ, προερχόμενα από τη δαπάνη για την εκπαίδευση και τη βελτίωση επαγγελματικών δεξιοτήτων του έτους 2014 έως και 2018. Αφορά την εκπαίδευση 20 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, προερχόμενων από την Περιφέρεια Ηπείρου, Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, Υπηρεσίες Υπουργείων της Περιφέρειας, τοπικούς Δήμους, Τοπικούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (Ε.Δ.Ε.ΥΑ.Ε).

 

5%  επί των κερδών στην Περιφέρεια

Αυτή είναι μία από τις υποχρεώσεις του μισθωτή. Η πιο σημαντική όμως, η οποία επίσης προβλέπεται στον Νόμο του 2014 για τις μισθώσεις των συμβάσεων για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, είναι πως ο «κάθε Συµµισθωτής υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήµατος µε συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), καθώς και σε περιφερειακό φόρο µε συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%), χωρίς καµία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δηµοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου. Ο φόρος επιβάλλεται επί του προκύπτοντος από τις συµβατικές εργασίες του κάθε Συµµισθωτή καθαρού φορολογητέου εισοδήµατός του, όπως αυτό καθορίζεται ειδικότερα». Δηλαδή, για κάθε εξόρυξη υδρογονανθράκων που εκτελείται εντός της κάθε Περιφέρειας, η Περιφέρεια δικαιούται 5% εισφορά από το εισόδημα του μισθωτή που προκύπτει από τις εργασίες. Μιλάμε για αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Έχοντας αυτό υπόψη, και με δεδομένο πως στο Κατάκολο βρίσκεται μόλις 1 με 1,5 χρόνο πριν προχωρήσει η εκμετάλλευση, σε αντίθεση με τα Ιωάννινα όπου ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη οι σεισμικές έρευνες στη χερσαία περιοχή, είναι προφανές πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις…

Αν αναλογιστούμε μάλιστα, πως εκτός από το Κατάκολο,  αναμένεται και η πρώτη γεώτρηση και στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, τότε το ερώτημα είναι ξεκάθαρο και τίθεται προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις από την πλευρά της ώστε να καρπωθεί τα αντισταθμιστικά οφέλη που δικαιούται;

 

«Μια πρωτοβουλία που τρέχει μπροστά από τις εξελίξεις»

Στις 20 Ιανουαρίου είχαμε μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα είδηση που επίσης αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων και δυστυχώς δεν αφορά ούτε την Ηλεία, ούτε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης ανακοίνωσε την ίδρυση νέου Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά. Το ΙΠΕ θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ΙΤΕ με τη σύμπραξη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Ήδη με ποσό που ξεπερνά τα 170 εκ. ευρώ υποστηρίζονται από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ ερευνητικές δράσεις που αφορούν την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Μεταξύ άλλων έχει προβλεφθεί η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους που θα ενισχύσει τη θαλάσσια έρευνα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φωτάκης ​στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του Ινστιτούτου από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη διοργάνωση του ΙΤΕ και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι συμβάσεις μίσθωσης για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπογράφηκαν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και η εκμετάλλευσή τους θα αργήσει να ξεκινήσει πολύ σε σχέση με το Κατάκολο και τον Πατραϊκό Κόλπο, ωστόσο όπως βλέπουμε πως στην Περιφέρεια Κρήτης έχουν διορατικότητα…

Στην εκδήλωση στα Χανιά, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για «μια απόφαση που δεν προέκυψε απλά από τα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής, αλλά πολύ περισσότερο για μια πρωτοβουλία που τρέχει μπροστά από τις εξελίξεις». Πρόσθεσε δε, πως για την Περιφέρεια Κρήτης η λειτουργία στα Χανιά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ενός Ινστιτούτου που θα παράγει καινοτομία σχετικά με την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη.

Και πάλι το ερώτημα που τίθεται είναι ξεκάθαρο: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει κάποια σχετική εισήγηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών για ανάλογη συνεργασία και δημιουργία Ινστιτούτου, ή ανάλογου ιδρύματος, στη Δυτική Ελλάδα;

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, δεν είναι απλά μία υπογραφή σύμβασης και από εκεί πέρα αναμένουμε να… ξεκινήσουν τα γεωτρύπανα. Όλη η Δυτική Ελλάδα, παρουσιάζει ένα πολύπλοκο ενδιαφέρον, όχι μόνο από άποψη της οικονομίας, αλλά και από άποψης γεωστρατηγικής και ασφάλειας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Πύργου, οι υπόλοιποι Δήμοι της Ηλείας και η ΠΕΔ οφείλουν να έχουν ξεκάθαρη στρατηγική, μέσα από την οποία θα ωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει όμως αυτή η στρατηγική; Υπάρχει ενημέρωση των πολιτών σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές συνέπειες; Μέσα σε λίγο καιρό σε Κατάκολο και Πατραϊκό Κόλπο θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις, ενώ θα ξεκινήσει σεισμική έρευνα στη χερσαία περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει οι εταιρίες. Ειδικά, ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις από κάθε εμπλεκόμενο.

 

 

Τι ισχύει με τις εξορύξεις στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή παραγωγή στην Ελλάδα (λίγο πάνω από 4.000 βαρέλια ημερησίως, κατά μέσο όρο, το 2018) εμφανίζει μόνο ο Πρίνος που διαχειρίζεται η Energean Oil & Gas. Μάλιστα, στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή πετρελαίου στο νέο κοίτασμα της εταιρείας στην περιοχή, στο σημείο «Ε», για το οποίο οι προβλέψεις είναι εξαιρετικές. Εκεί θα εγκατασταθεί η εξέδρα «Λ» σε περίπου έναν χρόνο και αναμένεται να μπουν σε παραγωγή ακόμη τρεις γεωτρήσεις. Το κοίτασμα «Ε» θα είναι το πρώτο το οποίο θα δώσει παραγωγή στην Ελλάδα μετά τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο. Τα βεβαιωμένα αποθέματά του ανέρχονται στα 18 εκατ. βαρέλια.

Στο Κατάκολο

Στη Δυτική Ελλάδα, το πρώτο κοίτασμα στην ιστορία που έχει περάσει σε καθεστώς εκμετάλλευσης είναι το θαλάσσιο κοίτασμα στο Δυτικό Κατάκολο. Η Energean Oil & Gas έχει ολοκληρώσει και καταθέσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η έγκριση της οποίας είναι απαραίτητη προκειμένου να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση και να προχωρήσει η πρώτη παραγωγική γεώτρηση, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς. Τα βεβαιωμένα απολήψιμα αποθέματα στο Κατάκολο υπολογίζονται σε 10,5 εκατομμύρια βαρέλια. Όπως ανέφερε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ κ. Γιάννης Μπασιάς: «Έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο για να μπουν μπρος οι εργασίες που θα επιτρέψουν να αρχίσει μια εκμετάλλευση σε 1 ή 1,5 χρόνο».

Σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι σεισμικές έρευνες στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, από την ισπανική Repsol (operator) και την Energean Oil & Gas, όπου έχει ολοκληρωθεί περί το 20% του πρότζεκτ. Η ίδια κοινοπραξία προετοιμάζεται και για τη σεισμική έρευνα στη χερσαία περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Η αρχή από τον Πατραϊκό

Προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020 αναμένεται η πρώτη γεώτρηση και στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου από την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison. Στόχος είναι η επιβεβαίωση των ενδείξεων για πιθανά απολήψιμα αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία εκτιμώνται σε 140 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Ειδικότερα, έως την άνοιξη θα έχουν ολοκληρωθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες για τις γεωτρήσεις, οι οποίες κατόπιν θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να πιάσει δουλειά το πλωτό γεωτρύπανο. Εάν οι διερευνητικές γεωτρήσεις είναι θετικές τότε θα ξεκινήσει μετά το 2023 η ανάπτυξη του κοιτάσματος ώστε σε 4 με 5 χρόνια να αρχίσει η παραγωγή του «μαύρου χρυσού».

Σε οκτώ περιοχές

Ο όμιλος ΕΛΠΕ, σε συνεργασία και με ενεργειακούς κολοσσούς όπως η γαλλική Total, η Edison, η Repsol και η αμερικανική ExxonMobil, επενδύει στην ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου συνολικά σε οκτώ περιοχές στον ελλαδικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν μονογραφεί οι συμβάσεις μίσθωσης για το οικόπεδο «10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στο οποίο τα ΕΛΠΕ κατέχουν τα δικαιώματα έρευνας, καθώς και για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου ο όμιλος συμμετέχει με 20% σε κοινοπραξία μαζί με την Total (40% – διαχειριστής) και την ExxonMobil (40%). Σύμβαση μίσθωσης έχει υπογραφεί και ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία Total (operator) – Edison – ΕΛΠΕ (25%) για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης στην «Περιοχή 2» του Ιονίου Πελάγους.

Επίσης, τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν ως operator, με ποσοστό 50%, σε κοινοπραξία για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, όπως και με ποσοστό 25% σε κοινοπραξία στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Ακόμα, ο όμιλος είναι διαχειριστής σε δύο χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αρτα-Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο). Προσφορά έχει υποβάλει και για το «Block 1», βόρεια της Κέρκυρας, ενώ τον Νοέμβριο μονογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης για το οικόπεδο «Ιόνιο» στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Repsol, το οποίο εκτείνεται από το νοτιοδυτικό κομμάτι της Κέρκυρας ως τη Λευκάδα.

Το Οικόπεδο 10

Εκτός απροόπτου, έως τον Φεβρουάριο αναμένονται οι συμβάσεις για το Οικόπεδο 10, για τα blocks νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης και του «Ιονίου» να προωθηθούν στη Βουλή για την κύρωσή τους, μετά τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) επιχειρεί τους τελευταίους μήνες να προσελκύσει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον από κορυφαίους παίκτες της διεθνούς αγοράς υδρογονανθράκων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε πέντε «ελεύθερες» περιοχές στη ζώνη μεταξύ Κέρκυρας και Κρήτης, οι οποίες δεν έχουν παραχωρηθεί. Πρόκειται για μεγάλες ενότητες, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα μπλοκ των Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων οικοπέδων παρουσιάζονται και στην ιστοσελίδα της ΕΔΕΥ.

 

Share this:
Tags:

Κοινωνικό μήνυμα Αντιπυρικής Περιόδου 2019