ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ζητά άμεσα την ένταξη του κλάδου στα έκτακτα μέτρα στήριξης αλλά και τρόπους ενίσχυσης για τη συνέχιση της καλλιέργειας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Μάρτιος 30, 2020 07:56 ΜΜ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η καταστροφή της φράουλας

πλήγμα για όλη την οικονομία

 

 

Ζητά άμεσα την

ένταξη του κλάδου στα

έκτακτα μέτρα στήριξης

αλλά και τρόπους ενίσχυσης

για τη συνέχιση της καλλιέργειας

 

 

«Κρίσιμο το θέμα της

αναστολής προθεσμίας για τις

επιταγές και τα πιστωτικά

τιμολόγια, όπως και των φορολογικών και

ασφαλιστικών υποχρεώσεων...»

 

 

Με δεδομένη την τεράστια οικονομική καταστροφή που έχει επέλθει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στους παραγωγούς της φράουλας, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, με αναλυτικό και ιδιαίτερα ενημερωτικό υπόμνημά του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη  Βορίδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά την ένταξη της επιχειρηματικής και παραγωγικής δραστηριότητας για το συγκεκριμένο προϊόν στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

 

Ο Ηλείος Βουλευτής, θέτει ακόμη ζήτημα για αναζήτηση οικονομικών πόρων μέσω της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια αλλά και την εξαγωγή της φράουλας στο μέλλον διατυπώνοντας περαιτέρω την πρότασή του για την εξασφάλιση της ρευστότητας, την εφαρμογή ευέλικτων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ή και ακόμα την παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων.

 

 

Μεταξύ άλλων ο  κ. Νικολακόπουλος στο υπόμνημά του τονίζει τα εξής:

«Σας γνωρίζω ότι εξαιτίας της εξάπλωσης του Covid -19 στην χώρα μας, και δη στον νομό Ηλείας ο οποίος ήταν ο πρώτος νομός στη χώρα που παρουσίασε μαζικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα οι επιχειρήσεις παραγωγής και τυποποίησης φράουλας και κρίνεται αναγκαίο να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

 

Δεδομένου ότι η παραγωγή φράουλας είναι υψηλού κόστους  ζητώ την ένταξη των μονάδων παραγωγής και τυποποίησης φράουλας στους κλάδους επιχειρήσεων που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, κατ’ αναλογία με τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας που εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά ισχυρής εξαγωγικής δραστηριότητας και σημαντικές απώλειες λόγω του κορωνοϊού.

Επιπλέον, θα πρέπει να αναζητήσουμε και άλλους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης με πόρους  που θα προέλθουν και από ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

 

Κρίσιμο επίσης είναι το θέμα της αναστολής προθεσμίας πληρωμής των μεταχρονολογημένων επιταγών και των πιστωτικών τιμολογίων καθώς και των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

 

Να σας ενημερώσω συμπληρωματικά ότι πρέπει να εξευρεθεί άμεσα λύση και για το θέμα που έχει ανακύψει με τους αλλοδαπούς εργάτες γης».

 

protinews

Share this:
Tags:

-

-