Ζητούνται 51.146 αλλοδαποί (!) για τα χωράφια και τη θάλασσα

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΛΠΑΖΕΙ

Ζητούνται 51.146 αλλοδαποί (!) για τα χωράφια και τη θάλασσα

Μάρτιος 01, 2017 09:00 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Δημήτρης Ζιάκας
Απίστευτο και όμως (νέο)-ελληνικό! Την ώρα που η ανεργία των νέων στη χώρα μας βρίσκεται στο 64% και το γενικό ποσοστό άγγιξε το  25%, για τη διετία 2017 και 2018 ζητήθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία (και εγκρίθηκαν) 51.146 άδειες διαμονής για εποχική εργασία.
Πρόκειται για  εργάτες γης και αλιεργάτες σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας.
Οι μεγαλύτερες ανάγκες εντοπίζονται  στη Βόρεια Ελλάδα όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή δενδροκομικών αλλά και  στη Νότια Ελλάδα κυρίως στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας.
Ειδικότερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθορίζεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εποχική εργασία και για αλιεργάτες για τα έτη 2017 και 2018 στις 3.830, οι οποίες κατανέμονται στις Περιφερειακές Ενότητες ως εξής:  
• Στην Αχαΐα 1.500 εργάτες γης και 90 αλιεργάτες
• Στην Αιτωλοακαρνανία 40 εργάτες γης και 170 αλιεργάτες
• Στην Ηλεία ζητούνται 1500 εργάτες γης (από 6.122 την προηγούμενη διετία) και 130 αλιεργάτες (από 18 την προηγούμενη διετία) 
 
Δυσκολεύονται να βρουν έλληνες εργάτες
Οι εργοδότες αγροτοκτηνοτροφικών εργασιών και οι αλιείς υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να βρουν έλληνες εργάτες για τα χωράφια, τις στάνες ή τη θάλασσα, και αναγκάζονται να ακολουθήσουν τη διαδικασία έγκρισης αδειών διαμονής για τους αλλοδαπούς.
 Έτσι, κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις στις αρμόδιες επιτροπές των δήμων και Περιφερειών, οι οποίες τις προώθησαν στα συναρμόδια υπουργεία. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  η Κοινή Υπουργική Απόφαση) βάσει της οποίας επιτρέπεται σε αλλοδαπούς, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν νόμιμα, με εξασφαλισμένη άδεια για ένα εξάμηνο το έτος ως εργάτες γης και για 11 μήνες ως αλιεργάτες.
Την ΚΥΑ υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμος Παππαδημητρίου, Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ουρανία  Αντωνοπούλου, Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
Κάθε διετία
Να σημειωθεί ότι η  έγκριση εισαγωγής εργατικού δυναμικού είναι μια διαδικασία που ακολουθείται κάθε διετία, και παρά τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μαστίζει τη χώρα, ο αριθμός κενών θέσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η φύση των αγροτικών, κτηνοτροφικών εργασιών, το ενδεχόμενο μετακόμισης και τα χαμηλά μεροκάματα φαίνεται πως αποτρέπουν τους άνεργους από την αναζήτηση αυτών των εργασιών.
Share this:
Tags:

Βίντεο-ντουκουμέντο: Αυτοκίνητο χτυπάει τρεις μαθητές και τους εκτοξεύει στον αέρα